Ses ve Özellikleri Konusunda Bilimsel Beceri Temelli Başarı Testi Geliştirilmesi - Ersoy, Assist. Prof. Dr. Esen; Ergun, Mustafa; Şahin, Hayriye Nisa (My University, 2025)
Çalışmanın amacı: Güncellenen ortaokul fen bilimleri dersi öğretim programı yönelik olarak ses ve özellikleri konusuna uygun beceri temelli sorulardan oluşan akademik başarı testi geliştirmektedir. Materyal ve Yöntem: Araştırmada beceri temelli test geliştirme çalışması olarak tarama deseni kullanılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak geliştirilen beceri temelli başarı testi 375 6. sınıf öğrencisine uygulanmış ve sonuçlar TestAn paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada yeni fen bilimleri öğretim programına yönelik beceri temelli sorulardan oluşan bir başarı testi geliştirmek amacıyla PISA, TIMSS, başarı testleri, kaynaklar ve önceki çalışmalar incelenerek 27 adet çoktan seçmeli betimsel başarı testi geliştirilmiştir. Toplam 28 maddenin 23'ünün madde ayırt edicilik indeksinin 0,40 ve üzerinde, 4 maddenin 0,30-0,39 arasında, 1 maddenin ise 0,20-0,29 arasında olduğu belirlenmiştir. 0,20-0,29 arasında olan 27. soru testten çıkarılmıştır. Madde analizi, 0,28 ile 0,72 arasında değişen güçlük indeksi değerleri göstermiştir. Beceri temelli başarı testinin güvenirlik katsayısı 0,80'dir. Önemli Vurgular: Bu başarı testi özellikle LGS’ye öğrenci hazırlayan fen bilimleri öğretmenleri tarafından öğrencilerinin mevcut durumlarını değerlendirmek için kullanılabilir.