COVID-19 Koşullarında Elit Taekwondo Sporcularının Performans Durumlarının İncelenmesi: Karma Bir Çalışma - Ölmez, Cengiz; Aydemir, Burakhan; Şar, Halit; Öztaş, Mehmet (My University, 2020)
Amaç: COVID-19, yaşamın birçok noktasında olduğu gibi sporçevrelerini de olumsuz etkiledi. Bu süreçte tüm spor paydaşları, sürecien ekonomik ve etkili çözümlerle yönetmeye odaklanırken, sporcularda bu noktada, evde devam etmek zorunda kaldıkları antrenmanlarınayeni bir yön vermek zorunda kaldı. Bu kapsamda araştırma, elit taekwondo sporcularının COVID-19 salgını sebebi ile evde devam etmekzorunda oldukları antrenman süreçleri ve performans durumları hakkında bilgi toplamak ve inceleme yapmak amacıyla yapıldı. Gereç veYöntemler: Araştırma, 28 elit taekwondo sporcusunun gönüllü katılımı ile, nicel ve nitel süreçlerin aktif olduğu karma bir desende yürütüldü. Araştırma kapsamında; sporcuların evde yürütmek zorundakaldıkları antrenman süreçleri, performans durumları ve süreç ile ilgilisporcuların görüş ve düşüncelerine başvuruldu. Verilerin düzenlenmesi,analizi ve sunumu aşamasında betimsel ve içerik analizi tekniklerindenfaydalanıldı. Nicel verilerin analizinde SPSS 25 istatistik yazılımı kullanıldı. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgular; sporcuların büyükoranda evlerinde spor ortamı oluşturduğunu, uzaktan antrenör desteğialdığını, haftada 3-7 arası antrenman yaptıklarını ve haftalık ortalama7,47 saat antrenman yapabildiklerini, bunun yanında bazı fiziksel, motorik ve mental anlamda problemleri olduğunu gösterdi. Sonuç: Sonuçolarak, elit sporcuların performanslarını geliştirici antrenmanlardan ziyade mevcut durumlarını koruyucu bir strateji belirledikleri tespitedildi.
Keywords: Spor Bilimleri