Anamnez, Fizik Muayene ve Diffüzyon MR Bulguları İle Akut İskemik İnme Alt Tipinin Belirlenmesi - Doğru, Hakan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 2015)
Akut iskemik inmeden sonra erken dönemde rekürrens sanılanın aksine, pek de nadir değildir. İlk 3 günde inme rekürrens oranı %3.5, birinci haftanın sonunda %5.1'e ulaşabilmektedir. Yaklaşık her 30 hastadan birisi ilk bir hafta içerisinde erken rekürrens geçirirken, rekürrensi önlemenin yolu inme alt tipine göre spesifik bir sekonder proflaksi uygulamaktır. Ülkemizdeki şartlar çok değişken olsa da gelişmiş ülkelerdeki gelişmiş inme merkezlerinde bile inme alt tipinin belirlenmesi için geçen süre 2-14 gün arasındadır. Bu çalışmada klinik, öykü ve muayene ile birlikte DWI özellikleri kullanılarak acil servise başvuru sırasında inme alt tipini belirlemenin mümkün olup olamayacağı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem : Çalışma; merkezimizde akut iskemik inme tanısı alan 212 hasta ile prospektif olarak yürütülmüştür. Önceki tıbbi öykü, anamnez, klinik seyir, kalp, boyun oskültasyonu ve nörolojik muayene bulguları ile akut dönemde çekilen DWI'da görülen lezyon özellikleri kategorize edilerek inme alt tipi iki bağımsız araştırmacı tarafından tahmin edilmiştir. Klinikte yatıştan sonra yapılan incelemelerle belirlenen final inme alt tipi ile başlangıçta tahmin edilen inme alt tiplerinin ne oranda örtüştüğü analiz edilmiştir. Bulgular: 212 hastanın 152'sinde (%71.69) acil servise başvuru sırasında yapılan klinik ve DWI değerlendirmesi ile inme alt tipi doğru olarak tahmin edilebilmiştir. Farklı alt tiplerin tahminindeki başarı oranı büyük damar hastalığı için %50 (24/48), kardiyoembolik inme için %90.47 (76/84), küçük damar hastalığı için %81.25 (13/16), tanımlanan diğer nedenler için %59.25 (16/27) olmuştur. Sonuç: Başvuru anında en yüksek oranda tahmin edilebilen inme alt tipi kardiyoembolik inme olmuştur. Laküner enfarkt tanısı da yüksek olasılıkla koyulabilmekte iken büyük damar aterosklerozuna bağlı inme tanısı ancak iki hastadan birinde doğru olarak öngörülebilmektedir. Bu oranı düşüren daha çok intrakranial ateroskleroz varlığıdır. İskemik inme hastalarının acil servis başvurusu esnasında anamnez, muayene özellikleri ve DWI lezyon paternlerine göre inme alt tipi büyük oranda (%71.69) tahmin edilebilir.

ABSTRACT Contrary to common belief, the recurrence after acute ischemic stroke in early stages of the disease is not rare. The recurrence rate may reach to 3,5% in the first 3 days and 5,1% at the end of the first week. While nearly one in every 30 patients has early recurrence in the first week, the way to prevent a recurrent stroke is to apply specific secondary prophylaxis according to the stroke subtype. Although the conditions in different centers in Turkey may differ, it takes 2-14 days to identify the stroke subtype even in advanced stroke centers in developed countries. The aim of this study is to find whether it is possible to identify the stroke subtype on admittance to emergency department using clinical history and examination with DWI findings. Patients and Method: The trial has been carried out prospectively with 212 patients at our center diagnosed with acute ischemic stroke. Stroke subtypes have been predicted by two independent investigators evaluating past medical history, anamnesis, clinical course, cardiac auscultation, cervical auscultation and neurologic examination symptoms with DWI lesions taken during the acute period. The degree to which the final stroke subtype identified in the research carried out after hospitalization match up with the initial stroke subtype predicted has been analyzed. Results: Stroke subtypes for 152 of 212 patients (71.69%) have been correctly predicted with clinical and DWI assessment conducted upon admittance to emergency unit. The success rates for prediction of different subtypes were 50% (24/48) for large artery disease, 90.47% (76/84) for cardioembolic stroke, 81.25% (13/16) for small artery disease, and 59.25% (16/27) for other symptoms. Conclusion: Cardioembolic stroke has been the subtype with the highest predictability rate on admittance. While lacunar infarcts were also diagnosed with a high rate, large artery atherosclerosis stroke diagnosis has been correctly predicted only one in two patients. The cause of the drop in the rate is mostly the presence of intracranial atherosclerosis. Stroke subtype for ischemic stroke patients are highly predictable (%71.69) with anamnesis, physical examination findings and DWI lesion patterns at admittance to emergency department.
Anamesis, Physical Examination and Diffusion MRI Findings Determining the Subtype of Acute Ischemic Stroke
Tez (tıpta uzmanlık) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 87050
Keywords: Nöroloji; Acil Servis-hastane; Acil Tıp; Anamnez Alma; Difüzyon Manyetik Rezonans Görüntüleme; Fizik Muayene; Manyetik Rezonans Görüntüleme; Serebrovasküler Bozukluklar; Serebrovasküler Dolaşım; Neurology; Emergency Service-Hospital; Emergency Medicine; Medical History Taking; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; Physical Examination; Magnetic Resonance Imaging; Cerebrovascular Disorders; Cerebrovascular Circulation; TEZ TIP D654a 2015