Kızılırmak Deltasındaki İlkbahar ve Sonbaharda Yakalanan Karatavuklarda (Turdus merula) Biyometrik Ölçümlerin Değerlendirilmesi - Ergen, Arzu Gürsoy (My University, 2018)
Bu çalışmada Türkiye’de biyometrisi daha önce detaylı çalışılmamış Turdus merula’nın biyometrisinin cinsiyeteve mevsime bağlı olarak farklılık gösterip göstermediği araştırılmış ve taksonomik durumu açıklığa kavuşturulmayaçalışılmıştır.Kızılırmak Deltası’nda 2002-2009 yılları arasında ilkbahar ve sonbahar göç döneminde yakalanan T. merulaörneklerinin kanat ve kuyruk uzunluğu ile ağırlıkları ölçülmüştür. Sekiz yıllık çalışma süresince ilkbaharda 423, sonbaharda421 T. merula yakalanıp halkalanmış ve biyometrik ölçümleri alınmıştır.Türkiye’de T. merula’nın iki alttürütespit edilmiştir Bunlar Turdus merula aterrimus ve Turdus merula syriacus’tur. Bu alttürler, kanat uzunluğu ile birbirlerindenayrılmaktadırlar. Kızılırmak Deltası’nda yakalanan T. merula’nın kanat uzunluğu ve kuyruk uzunluğu ortalamasıTurdus merula aterrimus’un Kuzey Batı Anadolu örnekleri ile örtüşürken Kuzey Doğu Anadolu örneklerinden dahauzundur. Mevsimi dikkate almaksızın değerlendirdiğimizde de hem dişilerin hem de erkeklerin kanat uzunlukları ortalamasıT. m. aterrimus alttürünün uzunlukları ile örtüşmektedir. Kızılırmak Deltası’nda yakalanan örneklerin kanat vekuyruk uzunluğu ortalaması ile ağırlık ortalaması T. m. aterrimus alttürü ile örtüşmektedir.Kızılırmak Deltası’nda yapılanbu çalışma, bu takson üzerinde yapılmış örnek sayısı bakımından Türkiye’deki en detaylı biyometrik çalışma olup T.merula alttürlerinin morfometrik açıdan taksonomik durumlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır.

Through this study, it was investigated whether the biometry of Turdus merula, the biometry of which wasnot studied in a detailed manner in Turkey, shows differences depending on sex and seasons.The wing, tail length andweight of T. merula caught in Kızılırmak Delta during spring and autumn ringing periods between 2002 and 2009 weremeasured. During the eight year ringing season, 423 T. merula in spring and 421 in autumn were caught and ringedand biometric measurements were taken. Both wing length and tail length average of the T. m. aterrimus overlap withthe samples of the North West Anatolia whereas it is longer than the samples of the North East Anatolia. Regardless ofthe season, the mean wing length of both the females and the males overlap with the lengths of the T. m. aterrimus.The mean of the wing, tail length and weight of the samples caught in Kızılırmak Delta overlap with T. m. aterrimussubspecies.This study aimed to identify the taxonomy among T. merula subspecies was first and the most detailedstudy on biometrics in terms of sample size in Kızılırmak Delta in Turkey.
Evaluation of Biometric Measurements in the Blackbirds (Turdus merula) Caught in Spring and Autumn at the Kızılırmak Delta
Keywords: Veterinerlik