Keşşâf Tefsiri'nin Kur'an İlimleri Yönünden İncelenmesi - Özel, Recep Orhan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012)
Keşşâf Tefsiri'nin Kur'an İlimleri Yönünden İncelenmesi?Bu araştırmada, Keşşâf Tefsiri, Kur'an İlimleri yönünden incelenmiştir. Kur'an İlimleri'nin önemli bir kısmı, dil ilimleri ile ilgilidir. Keşşâf Tefsiri, Kur'an'ın dil ve üslup özelliklerini ortaya koymadaki üstün başarısı dolayısıyla tercih edilmiştir.Araştırmamız, üç temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Kur'an İlimleri, kavram ve muhteva olarak incelemeye tabi tutulmuştur.İkinci bölümde, müellif Zemahşeri, değişik yönleriyle tanıtılmış ve başta Divan'ı olmak üzere, kendi kaleme aldığı diğer eserlerden yararlanılarak, Zemahşeri biyografisine katkı sağlanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde, Keşşâf Tefsiri, Kur'an İlimleri arasında yer alan, Muhkem-Müteşabih, Hurûf-u Mukattaa, Tekrar, Müşkil, İ`caz ve Mecaz konuları çerçevesinde incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ele alınan bu başlıkların, Keşşâf Tefsiri'nde ön plana çıkarıldığı görülmüştür. Bu sebeple, Kur'an İlimleri içinde yer alan diğer konular kapsam dışı bırakılmıştır.Sonuç bölümünde ise, çalışma boyunca elde edilen veriler, değerlendirilmiştir.Araştırmaya göre, Keşşâf Tefsiri'nin, dil ilimleri açısından son derece zengin bilgilere sahip olduğu görülmüştür. Tefsirin tamamından elde edilen örneklerin ve yapılan değerlendirmelerin, özel konulu Kur'an İlimleri'ne ve bu alanda okutulan derslere önemli veriler sağlayacağı anlaşılmıştır. Ayrıca, araştırmada sunulan bilgilerin, Kur'an'ın dil ve üslubunu tanımada ve karşılaşılan anlama problemlerini aşmada okuyucuya oldukça yardımcı olacağı kanaatine ulaşılmıştır.

In this study, Kashshaf Commentary was studied in terms of the Qur'anic sciences. Kashshaf Commentary was chosen for its highly accomplished success in showing linguistics and stylistic features of Qur'an.Our study consists of three main chapters. In the first chapter, the sciences of Qur'an were studied as concept and content.In the second chapter, author Zamakshari was introduced with his different perspectives and his biography was tried to be contributed through using primarily his diwan and other books penned by himself.In the third chapter, Kashshaf Commentary was studied and evaluated under the category of Muhkamah-Mutashabih, Al-Muqattaat, repetitions, Mushkil, and i'jaz and metaphors which are among the Qur?anic sciences. It was noticed that studied topics were the highlighted ones in Kashshaf Commentary. As a result of that, other topics which are among the Quranic sciences have been left out. As a conclusion, obtained data during the research were evaluated.As a result of the research, it has been realized that Kashshaf Commentary contains high amount of information by means of linguistics and all obtained examples and evaluations from the tafseer will contribute to Qur?anic sciences and provide necessary data to the lessons taken in this field. Moreover, It has been noticed that the data provided during the study will assists in recognizing the language and style of Qur'an and to overcome problems in understanding Qur'an.
Analyzing the Kashshaf Commentary from the Point of View of Qur'anic Sciences
Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012
Libra Kayıt No: 70419
Keywords: Din; El-keşşaf; Kur'an-ı Kerim; Mecazu`l-kur`an; Mucizeler; Muhkem; Müteşabih; Müşkilü`l-kur`an; Tefsir; Zemahşeri; Religion; İcaz(dil Bilim); Al-Keşşaf; Koran; Mecazu`l-Kur`an; Miracles; Muhkem; Müteşabih; Müşkilü`l-Kur`an; Commentary; Zemahşeri; Concision; TEZ DOK Ö99k 2012