Türkiye’deki Calopteryx splendens (Harris, 1782) (Insecta: Odonata) Alttürlerinin Ekolojik Niş Modellemesi - Miroğlu, Ali; Demirtaş, Sadık (My University, 2017)
Türkiye coğrafik konumu, topografik yapısı, çeşitli iklim tiplerini bulundurması nedeniyle biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir bölgededir. Türleşme ve alt populasyonların oluşumlarına rastlanmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de yayılış gösteren Calopteryx splendens (Harris, 1782) türüne ait olan morfolojik olarak tanımlanmış alttürlerin, 19 ekolojik faktörün analizi neticesinde farklı lokasyonlarda aynı koşulları sağlayabilen potansiyel dağılım alanlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. C. splendens alttürlerin günümüzdeki dağılım haritaları MaxEnt ekolojik niş modelleme yöntemleri kullanarak yapılmıştır. Bu sonuçlara göre, faunistik verilere göre dağılımları bilinen C. splendens alttürlerin yayılış alanlarının ekolojik verilerle ortaya konan dağılım alanlarıyla hemen hemen örtüştüğü tespit edilmiştir.

Turkey is an important region in terms of biodiversity because of its geographical location, topographical structure and the presence of various climate types. The emergence of new species and subpopulations can be seen. In this study, we evaluated subspecies of Calopteryx splendens (Harris, 1782) distributed in Turkey. 19 ecological parameters of the current known localities of these subspecies were analyzed. The pottential habitats and new locations for the subspecies populations were investigated. Current distribution maps of C. splendens subspecies have been made using MaxEnt ecological niche modeling methods. According to these results, it was found that the distribution areas of C. splendens subspecies, whose distributions according to faunistic data are known, almost overlapped with the distribution areas of ecological data.
Ecological niche modeling of Calopteryx splendens (Harris, 1782) (Insecta: Odonata) subspecies in Turkey
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği; Bahçe Bitkileri; Bitki Bilimleri; Ziraat; Toprak Bilimi; Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması; Biyoloji; Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; İnorganik ve Nükleer; Kimya; Tıbbi; Kimya; Organik; Fizikokimya; Ekoloji; Entomoloji; Çevre Bilimleri; Genetik ve Kalıtım; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Matematik; Mantar Bilimi; Kuş Bilimi; Fizik; Uygulamalı; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Fizik; Katı Hal; Fizik; Akışkanlar ve Plazma; Fizik; Matematik; Fizik; Nükleer; Fizik; Partiküller ve Alanlar; İstatistik ve Olasılık; Su Kaynakları; Zooloji; Mimarlık; Hücre ve Doku Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka; Bilgisayar Bilimleri; Sibernetik; Bilgisayar Bilimleri; Donanım ve Mimari; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Savunma Bilimleri; Enerji ve Yakıtlar; Mühendislik; Hava ve Uzay; Mühendislik; Kimya; İnşaat Mühendisliği; Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Çevre Mühendisliği; Mühendislik; Jeoloji; Endüstri Mühendisliği; İmalat Mühendisliği; Mühendislik; Makine; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Orman Mühendisliği; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler; Malzeme Bilimleri; Seramik; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kaplamalar ve Filmler; Malzeme Bilimleri; Kompozitler; Malzeme Bilimleri; Kâğıt ve Ahşap; Malzeme Bilimleri; Tekstil; Metalürji Mühendisliği; Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Nanobilim ve Nanoteknoloji; Nükleer Bilim ve Teknolojisi; Robotik