Samsun İli Merkez İlçe Sahil Kesimindeki Kırsal Yerleşim Birimlerinin İçme ve Kullanma Sularının Miktar ve Kalite Yönünden Yeterliliklerinin Belirlenmesi - Özdemir, Nutullah; Sürücü, Abdulkadir; Öztürk, Turgut; Ayrancı, Yaşar (My University, 1997)
Bu çalışmada, Samsun ili, Merkez ilçe sahil kesimindeki kırsal yerleşim birimlerinin içme ve kullanma sularının miktar ve nitelik yönünden yeterliliklerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Yöredeki kırsal yerleşim birimlerinin tamamı içme ve kullanma sularını yeraltı su kaynaklarından sağlamaktadır. Mevcut su kaynakları köylerin % 33'ünde yeterli olup % 67'sinde yetersizdir. Gelecekteki nüfus artışı da dikkate alındığında yeni su kaynaklarının kullanıma sunulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. İncelenen içme ve kullanma suları fiziksel parametreler (bulanıklık, koku, tat ve renk) açısından istenilen özelliklere sahiptirler. Kimyasal analizler yönünden yapılan değerlendirmeye göre; sertlik açısından etüt edilen örneklerin tümü standartların üzerinde bulunmuştur. Organik madde yönün-den örneklerin % 95.2'si ve nitrat içeriği yönünden de % 61.9'u içme ve kullanmaya uygun değildirler.

The aim of this study was to determine the sufficiency in quality and quantity of drinking and domestic water in rural areas situated at sea-side of Central Samsun Region. The results showed that all drinking and domestic water was obtained from underground water reservoir. Water reservoires are sufficient in 33% and insufficient in 67% of villages in terms of guantity. When future population increase is taken into account, new water sources should be served for the use; Water samples had adequate properties in terms of physical parameters (turbidity, smell, aroma and colour). Chemical analises of the samples showed that all were above the maximum limit for hardness. On the other hand, 95.2% and 61.9% of the samples were not usable in terms of organic matter content and nitrat content, respectively.
Sufficiency in quality and quantity of drinking and domestic water in rural areas situated at sea-side of central Samsun Region
Keywords: Ziraat Mühendisliği