Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Karnabahar (Brassica Oleracea L.) Bitkisinin Büyüme ve Verim Parametreleri Üzerine Etkisi - Özkan, Büşra (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmada farklı sulama suyu tuzluluğunun karnabahar (Brassica oleracea L.) bitkisinin büyüme ve verim parametreleri toprak tuzluluğu ve bitki su tüketimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak sera koşullarında altı farklı sulama suyu tuzluluğunda (T0= 0.38, T1= 1.5, T2= 4.5, T3= 7.0, T4= 10.0, T5= 15.0 dS/m) dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme sonucunda sulama suyu tuzluluğundaki artış toprak pH değeri, bitki boyu, gövde yaş ağırlığı, taç yaş ağırlığı, gövde çapı ve boyu, taç çapı ve boyu, klorofil içeriği ve bitki su tüketiminde azalmaya neden olmuştur. Bununla beraber toprak tuzluluğu, drenaj suyu tuzluluğu ve toprak içerisindeki sodyum miktarında artış gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmada en yüksek verim T0 (0.38 dS/m) konusundan alınmıştır. En az verim ise sulama suyu tuzluluğu 15.0 dS/m olan T5 konusundan alınmıştır. Karnabahar bitkisinde tuzluluk stresi için verim tepki faktörü olan Ky değeri 1.54, tuzluluk eşik değeri ise 1.62 dS/m olarak hesaplanmıştır. Birim toprak tuzluluğundaki artmaya karşılık %8.4'e varan verim azalması olduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre karnabahar bitkisinin tuzluluğa orta derecede duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Tuzlu koşullarda sulama yapılması durumunda daha iyi verim elde edilebilmesi için fazladan yıkama suyu verilmesi ve uygun drenaj koşullarının sağlanıp bu duruma göre sulama yapılması önerilebilir.

This study was conducted to determine the effects of different irrigation water salinity levels in irrigation water on cauliflower growth, yield, yield parameters and water consumption soil salinity. The study is processed in accordance with randomized block design experiments in greenhouse using six different irrigation water salinity levels (T0= 0.38, T1= 1.5, T2= 4.5, T3= 7.0, T4= 10.0 and T5= 15.0 dS/m) by 4 time iterations. Increasing of irrigation water salinity level caused decreasing of soil pH value, plant height, plant fresh-dry weight, crown fresh-dry weight, plant stem diameter and height, crown diameter and height, chlorophyll content and evapotraspiration. Therewithal, determination of increasing soil salinity level and sodium amount in soil, was observed. Maximum yield is obtained from subject T0 (0.38 dS/m) as for that minimum yield is obtained from subject T5 had 15.0 dS/m irrigation water salinity level. Ky value, is yield response factor for salinity stress in cauliflower plant, is calculated as 1.54 and also salinity threshold is calculated as 1.62 dS/m. Yield decrease slope is determined as 8.4% after the threshold for each thocase in soil salinity . In accordance with obtained data, cauliflower has been determined to be moderately sensitive to salinity. In case of irrigation in salty conditions, it is advisable irrigation accordingly giving extra wash water and to ensure adequate drainage conditions to provide better efficiency.
The Effect of Different Irrigation Water Salinity on Growth and Yield Parameters of Cauliflower (Brassica Oleracea L.) Plant
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 24332
Keywords: Ziraat; Bitki Su Tüketimi; Drenaj Suyu; Karnabahar; Tarımsal Sulama; Agriculture; Tarımsal Yapılar ve Sulama; Plant Water Consumption; Tuzlu Su; Drainage Water; Tuzlu Toprak; Cauliflower; Agricultural Watering; Agricultural Structures and Irrigation; Saline Water; Saline Soil; TEZ YÜK LİS Ö99fa 2019