Afişte İllüstrasyonun Yeri ve Önemi / Ata Yakup Kaptan; Danışman Sevgi Koyuncu - Kaptan, Ata Yakup (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996)
Sanat insanın mağara duvarlarına yaptığı çizimlerle ilk olarak ortaya çıkmıştır. İşlevsel nitelik taşıyan bu çizimler aslında ilkel birer illüstrasyondur. Mağara duvarlarında ortaya çıkan illüstrasyon , yüzyıllar sonra kitaplarda süsleme unsuru olarak kullanılmış resim ekollerinin afişle olan ilişkisi sonucu da afiş sanatı ile uzun bir yolculuğa çıkmıştır. Afiş ve illüstrasyon birlikteliği uzun yıllar allıcı verici arasında köprü vazifesi görmüştür. Bu köprü günümüze kadar ayakta kalmış ve yeni sanat akımlarının etkisine ayak uydurarak uzun yıllar yaşamıştır. Tarih boyunca afiş-illüstrasyon birlikteliğine zarar verecek olaylar olmuş (savaş-fotoğraf) ancak zararlı olacağı düşünülen bu olaylar ters teperek afiş ve illüstrasyon sanatı için faydalı olmuşlardır. Afiş sanatçıları illüstrasyonları çalışmalarında en etkili silah olarak kullanılmışlar ve gelecek nesillere aktarmışlardır. İhap Hulusi,Mengü Ertel,Sait Maden ,Aydın Erkmen Yurdaer Altıntaş,Turgay Betil...v.b. sanatçılar yaptıkları eserlerde etkileyecekleri kitleleri iyi belirlemişler,kültürümüzü iyi etüd etmişler afişte illüstrasyonlarını bu çalışmalar sonucu gerçekleştirmişlerdir. Böylece Türk Grafik Sanatları içinde yer alan Afiş Sanatı'mızın sağlam temellerini oluşturmuşlardır.
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1996
Libra Kayıt No: 35992
Keywords: İllüstrasyon; Afiş Tasarımı; TEZ YÜK LİS K17a 1996