Publication:
Domates Posasının Ruminantlar için In Vitro Gerçek Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi

dc.contributor.advisorSelçuk, Zehra
dc.contributor.authorKeklikci, Asiye
dc.date.accessioned2020-07-21T21:58:56Z
dc.date.available2020-07-21T21:58:56Z
dc.date.issued2017
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 95647en_US
dc.description.abstractAmaç: Yapılan bu çalışmanın amacı domates posasının ruminantlar için in vitro gerçek sindirilebilirliğinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmada, Niksar'da faaliyet gösteren salça fabrikasından Ağustos- Eylül aylarında ikişer hafta arayla toplam üç kez alınan domates posası yem materyali olarak kullanıldı. Domates posasının tabi halde kuru madde miktarı, kimyasal bileşimi, nispi yem değeri ve in vitro gerçek sindirilebilirlik değeri belirlendi. Bulgular: Araştırmada örneklenen domates posasının doğal halde kuru madde miktarı ortalama %22,15 bulundu. Domates posasının kuru madde içeriği %92,20, ham kül miktarı %4,11, ham protein değeri %19,46, kuru maddede nötral deterjan fiber miktarı %56,91, kuru maddede asit deterjan fiber miktarı %49,48 olarak saptandı. Sindirilebilir kuru madde değeri %50,35, kuru madde tüketimi %2,10 ve nispi yem değeri ise 82,31 (dördüncü kalite) olarak hesaplandı. Domates posasının in vitro gerçek kuru madde ve nötral deterjan fiber sindirilebilirlikleri sırasıyla %68,70 ve 23,60 olarak belirlendi. Sonuç: Domates posasının, soya fasülyesi kabukları, meyve posaları ve bazı tropik kuşağa özgü bitkiler gibi ruminant rasyonunda alternatif yem ham maddesi olarak konvansiyonel kaba yemlere ilave olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Domates posası; İn vitro gerçek kuru madde sindirilebilirliği; İn vitro gerçek nötral deterjan fiber sindirilebilirliği; Ruminant
dc.description.abstractAim:The aim of the study was to determine the in vitro true digestibility of tomato pomace for ruminants. Material and Method: Tomato pomace, collected from a paste factory in Niksar, was used as feed material in the study. Tomato pomace was sampled three times biweekly intervals in August-September. Results:The average dry matter content of fresh tomato pomace was 22,15%. The dry matter content, ash, crude protein, neutral detergent fiber and acid detergent fiber as dry matter basis values of tomato pomace were 92.20, 4.11, 19.46, 56.91 and 49.48%, respectively.Digestible dry matter value, dry matter intake and relative feed value were calculated 50.35, 2.10 and 82.31% (fourth quality), respectively.The rate of in vitro true dry matter and neutral detergent fiber digestibility values of tomato pomace were 68.70 and 23.60 %, respectively. Conclusion: It may be concluded that tomato pomace can be used as an alternative feedstaff such as soybean hulls, fruit pomace and some tropical plants adding to common forages in ruminant diets Keywords:In vitro true dry matter digestibility; In vitro true neutral detergent fiber digestibility; Ruminant;Tomato pomaceen_US
dc.formatVIII, 36 yaprak : resim ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage47
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB61il7lrSY5_thTAvpl70PFVP-WI_zDZGk_WMtAxONbcD
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/95647.pdf
dc.identifier.yoktezid454084
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subjectDomates
dc.subjectDomates Posası
dc.subjectGeviş Getiriciler
dc.subjectHayvan Yemleri
dc.subjectSindirim
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectSindirim Sistemi Fizyolojik Olayları
dc.subjectTomatoen_US
dc.subjectIn Vitro
dc.subjectTomato Pulpen_US
dc.subjectRuminantsen_US
dc.subjectAnimal Feedsen_US
dc.subjectDigestionen_US
dc.subjectDigestive System Physiological Phenomenaen_US
dc.subjectIn Vitroen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS K24d 2017en_US
dc.titleDomates Posasının Ruminantlar için In Vitro Gerçek Sindirilebilirliğinin Belirlenmesi
dc.titleDetermination of in Vitro True Digestibility of Tomato Pomace for Ruminantsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files