Publication:
Kadınlarda Osteoporoz Risk Faktörlerinin Görülme Durumuna Yönelik Bir İnceleme

dc.contributor.authorKangalgil, Melda
dc.contributor.authorCanbolat, Eren
dc.contributor.authorÇakıroğlu, Funda Pınar
dc.date.accessioned2025-12-11T01:42:09Z
dc.date.issued2018
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempKaradeniz Teknik Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ankara Üniversitesien_US
dc.description.abstractAmaç: Osteoporoz önlenebilir veya geciktirilebilir bir hastalık olması nedeniyle osteoporoz riskfaktörlerinin belirlenmesi azaltılması veya ortadan kaldırılması önemlidir. Bu nedenle, bu çalışmakadınların osteoporoz risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Tanımlayıcı kesitsel araştırma ilkelerine göre planlanan çalışmaya Mayıs‐Temmuz2017 tarihleri arasında Ankara ilinde yaşayıp, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenimgörmekte olan öğrenci yakınlarından 25‐64 yaş arasındaki gönüllü 282 kadın birey katılmıştır. Araştırmaverilerinin toplanmasında kadınlara ilişkin demografik bilgiler, beslenme durumları ve osteoporoz riskfaktörlerini içeren anket formu kullanılmıştır.Bulgular: Kadınların yaş ortalamaları 40,02±11,89 yıl olup, %31,21’i 25‐30 yaş; %46,10’u 31‐50 yaş ve%22,69’u 51‐65 yaş aralığındadır. Katılımcıların %33,69’unda tanısı konulmuş bir kronik hastalıkbulunmakta olup %27,95’i sürekli ilaç kullanmaktadır. Kadınların %47,16’sının ailesinde osteoporozöyküsü bulunmakta ve %34,40’ı düzenli olarak güneşe çıkmadığı belirlenmiştir. Kadınların %42,91’ininnormal vücut ağırlığında olduğu belirlenmiş olup yalnızca %29,08’inin bel çevresi değerleri normalsınırlardadır. Düzenli fiziksel aktivite yapma sıklığı %31,21 olarak belirlenmiştir. 51‐65 yaş aralığında olankadınların, 19‐30 yaşları arasındaki kadınlara göre günlük diyetleriyle daha düşük miktarda enerji veprotein aldıkları saptanmıştır (sırasıyla p=0,026; p=0,004). Çalışmada 31‐50 yaş aralığında olan kadınların19‐30 yaşları arasındaki kadınlara göre daha yüksek miktarda C vitamini aldığı tespit edilmiştir(p=0,016). Yaş gruplarına göre süt, peynir, kuru baklagil ve kahve tüketme sıklığı arasındaki farklılıklaristatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (sırasıyla p=0,040; p=0,000; p=0,003; p=0,047).Sonuç: Osteoporoz sıklığını azaltmak için temel yaklaşım osteoporoz risk faktörlerini ortadankaldırmak olmalıdır. Bu çalışmada beden kütle indeksi (BKİ) ve bel çevresinin fazla olması, düzenlifiziksel aktivite yapılmaması, özellikle belirli yaş gruplarında yetersiz besin ögesi alınması ve çay, kahvetüketiminin fazla olması gibi bazı önlenebilir risk faktörlerinin görülme sıklığı oldukça yüksekbulunmuştur. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmaya ve azaltmaya yönelik toplumun bilinçlendirilmesigerekmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.17098/amj.461380
dc.identifier.endpage368en_US
dc.identifier.issn1303-2283
dc.identifier.issn2148-4570
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityQ4
dc.identifier.startpage355en_US
dc.identifier.trdizinid305169
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17098/amj.461380
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/305169/kadinlarda-osteoporoz-risk-faktorlerinin-gorulme-durumuna-yonelik-bir-inceleme
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45375
dc.identifier.volume18en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAnkara Medical Journalen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectGenel ve Dahili Tıpen_US
dc.subjectRomatolojien_US
dc.titleKadınlarda Osteoporoz Risk Faktörlerinin Görülme Durumuna Yönelik Bir İncelemeen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files