Publication:
Manda Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Varlığının Belirlenmesi

dc.contributor.advisorGücükoğlu, Ali
dc.contributor.authorHepçin, Serhat
dc.date.accessioned2025-12-13T08:43:55Z
dc.date.issued2022
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim dalı
dc.description.abstractBu çalışmada, Samsun ilinde tüketime sunulan çiğ manda sütü, manda peyniri, manda yoğurdu, manda kaymağı ve manda dondurmasında Aflatoksin M1 (AFM1) varlığının araştırılması, yasal düzenlemeler dikkate alınarak halk sağlığı yönünden tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada, 35 süt, 35 peynir, 35 yoğurt, 35 kaymak ve 35 dondurma numunesi toplanarak ELISA tekniği ile analiz edildi. Sonuçlar süt numunelerinde Aflatoksin M1'in tespit edilmediğini gösterdi. Peynir numunelerinin %2,85'inde, yoğurt numunelerinin %2,85'inde, kaymak numunelerinin %62,85'inde ve dondurma numunelerinin %14,3'ünde Aflatoksin M1 tespit edildi. Peynir numunelerinin %2,85'inde, kaymak numunelerinin ise %17,1'inde izin verilen yasal sınırların (50ng/l) üzerinde Aflatoksin M1 ile kontamine olduğu saptandı. Sonuç olarak, Samsun'da manda kaymağı tüketimi ile Aflatoksin M1'e maruz kalma potansiyelinin manda sütü ve diğer manda sütü ürünleri tüketimine oranla daha yüksek olduğu belirlendi. Bununla birlikte manda sütü ürünlerinde yasal limitlerin üzerinde tespit edilen Aflatoksin M1 varlığının halk sağlığı bakımından önemli olduğu ve bu nedenle sütlerde aflatoksin kontaminasyonunu kontrol altına almak için, yeni stratejiler geliştirilerek ürünlerde etkin izleme programları ile denetimlerin sürdürülmesi gerekliliği sonucuna varıldı.
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the presence of aflatoxin M1 in raw buffalo milk, buffalo cheese, buffalo yoghurt, buffalo cream and buffalo ice-cream consumed in Samsun and to evaluate whether they pose a risk for public health regarding legal limits and to compare the Aflatoxin M1 levels in species. In the study, 35 milk, 35 cheese, 35 yoghurt, 35 cream and 35 ice-cream samples were collected and analysed by ELISA tecnique. The results have shown that Aflatoxin M1 wasn't detected in milk samples. Aflatoxin M1 was detected in %2,85 of cheese samples, %2,85 yoghurt samples, %62,85 cream samples and %14,3 ice-cream samples. It was determined that %2,85 of the cheese samples and %17,1 of the cream samples were contaminated with Aflatoxin M1 above the legal limits (50ng/l). In conclusion, Aflatoksin M1 exposure risk in case of buffalo cream consumption is found to be higher than buffalo milk and other buffalo milk products consumption in Samsun. It is concluded that the presence of Aflatoxin M1, which was found above the legal limits in buffalo milk products, is important for public health. Therefore, in order to reduce aflatoxin contamination in milk, it is suggested to maintain effective tracing and control programs with the help of development of new strategies.en_US
dc.identifier.endpage77
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7YecfynNtkiUp6gP11XrCImYYDpIJPXlnJKpJ2o5ZZMYza-c
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/48327
dc.identifier.yoktezid720365
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisi
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectAflatoksin M1
dc.subjectAflatoksinler
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectEnzime Bağlı İmmünosorbent Testi
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectAflatoxin M1en_US
dc.subjectManda Sütü
dc.subjectAflatoxinsen_US
dc.subjectEnzyme-Linked Immunosorbent Assayen_US
dc.subjectSüt
dc.subjectBuffalo Milken_US
dc.subjectMilken_US
dc.subjectSüt Ürünleri
dc.subjectMilk Productsen_US
dc.titleManda Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Varlığının Belirlenmesi
dc.titleDetermination of Aflatoxin M1 in Buffalo Milk and Productsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Collections