Publication:
Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Karnabahar (Brassica Oleracea L.) Bitkisinin Büyüme ve Verim Parametreleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.advisorDemir, Yusuf
dc.contributor.authorÖzkan, Büşra
dc.date.accessioned2020-07-21T21:43:54Z
dc.date.available2020-07-21T21:43:54Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 24332en_US
dc.description.abstractBu çalışmada farklı sulama suyu tuzluluğunun karnabahar (Brassica oleracea L.) bitkisinin büyüme ve verim parametreleri toprak tuzluluğu ve bitki su tüketimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak sera koşullarında altı farklı sulama suyu tuzluluğunda (T0= 0.38, T1= 1.5, T2= 4.5, T3= 7.0, T4= 10.0, T5= 15.0 dS/m) dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme sonucunda sulama suyu tuzluluğundaki artış toprak pH değeri, bitki boyu, gövde yaş ağırlığı, taç yaş ağırlığı, gövde çapı ve boyu, taç çapı ve boyu, klorofil içeriği ve bitki su tüketiminde azalmaya neden olmuştur. Bununla beraber toprak tuzluluğu, drenaj suyu tuzluluğu ve toprak içerisindeki sodyum miktarında artış gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmada en yüksek verim T0 (0.38 dS/m) konusundan alınmıştır. En az verim ise sulama suyu tuzluluğu 15.0 dS/m olan T5 konusundan alınmıştır. Karnabahar bitkisinde tuzluluk stresi için verim tepki faktörü olan Ky değeri 1.54, tuzluluk eşik değeri ise 1.62 dS/m olarak hesaplanmıştır. Birim toprak tuzluluğundaki artmaya karşılık %8.4'e varan verim azalması olduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre karnabahar bitkisinin tuzluluğa orta derecede duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Tuzlu koşullarda sulama yapılması durumunda daha iyi verim elde edilebilmesi için fazladan yıkama suyu verilmesi ve uygun drenaj koşullarının sağlanıp bu duruma göre sulama yapılması önerilebilir.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effects of different irrigation water salinity levels in irrigation water on cauliflower growth, yield, yield parameters and water consumption soil salinity. The study is processed in accordance with randomized block design experiments in greenhouse using six different irrigation water salinity levels (T0= 0.38, T1= 1.5, T2= 4.5, T3= 7.0, T4= 10.0 and T5= 15.0 dS/m) by 4 time iterations. Increasing of irrigation water salinity level caused decreasing of soil pH value, plant height, plant fresh-dry weight, crown fresh-dry weight, plant stem diameter and height, crown diameter and height, chlorophyll content and evapotraspiration. Therewithal, determination of increasing soil salinity level and sodium amount in soil, was observed. Maximum yield is obtained from subject T0 (0.38 dS/m) as for that minimum yield is obtained from subject T5 had 15.0 dS/m irrigation water salinity level. Ky value, is yield response factor for salinity stress in cauliflower plant, is calculated as 1.54 and also salinity threshold is calculated as 1.62 dS/m. Yield decrease slope is determined as 8.4% after the threshold for each thocase in soil salinity . In accordance with obtained data, cauliflower has been determined to be moderately sensitive to salinity. In case of irrigation in salty conditions, it is advisable irrigation accordingly giving extra wash water and to ensure adequate drainage conditions to provide better efficiency.en_US
dc.formatXV, 73 sayfa : resim, şekil, çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage95
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZCmFZgHi6jwUtfX8-sVF2--gWXV-N-MFDUFrw_stXcg
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/24332.pdf
dc.identifier.yoktezid573252
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectBitki Su Tüketimi
dc.subjectDrenaj Suyu
dc.subjectKarnabahar
dc.subjectTarımsal Sulama
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectTarımsal Yapılar ve Sulama
dc.subjectPlant Water Consumptionen_US
dc.subjectTuzlu Su
dc.subjectDrainage Wateren_US
dc.subjectTuzlu Toprak
dc.subjectCaulifloweren_US
dc.subjectAgricultural Wateringen_US
dc.subjectAgricultural Structures and Irrigationen_US
dc.subjectSaline Wateren_US
dc.subjectSaline Soilen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ö99fa 2019en_US
dc.titleFarklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Karnabahar (Brassica Oleracea L.) Bitkisinin Büyüme ve Verim Parametreleri Üzerine Etkisi
dc.titleThe Effect of Different Irrigation Water Salinity on Growth and Yield Parameters of Cauliflower (Brassica Oleracea L.) Planten_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files