Publication:
Hümik Asit İçeren Bir Ürünün Buğdayın Mineral Beslenmesi ve Verimi Üzerine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Önemli organik maddeler olan hümik asitler toprağın sağlığını iyileştirir ve bitki büyümesini düzenler. Bu çalışma, ticari olarak temin edilebilen hümik asit bazlı bir ürün olan Naturhumus Bio'nun, hem sera hem de tarla koşullarında buğdayın (Triticum aestivum L.) büyümesi ve verimliliği üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın amaçları, ürünün topraktaki mevcut NPK içeriği ve bunların bitkiler tarafından alımı üzerindeki etkilerinin yanı sıra yaprak gazı değişimi ve klorofil içeriği de dahil olmak üzere bitki fizyolojik tepkilerini değerlendirmektir. Ayrıca çalışma, Naturhumus Bio'nun buğday verimlilik yapısı ve verimi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Saksı deneyi, hümik asitlerin özellikle ekimden sonra toprağa uygulandığında; düşük ekim (SL) ve yüksek ekim (SH) uygulamaları, büyük olasılıkla artan kardeşlenme nedeniyle saksı başına buğday başak sayısını artırma eğilimindeydi. Tarla koşullarında, en yüksek verim, ekim sırasında uygulanan daha yüksek dozda hümik asitlerde (SH) gözlemlendi; bu, buğday verimliliğinde önemli bir iyileşmeye işaret etmektedir. Bu bulgular, hümik asit uygulamalarının toprağın besin varlığını ve bitki büyümesini artırabileceğini ve sonuçta buğday veriminin artmasına katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Uygulama oranlarını optimize etmek ve farklı çevre koşulları altında değişen etkileri anlamak için daha fazla araştırma yapılması önerilir.
Humic acids, as important organic substances, enhance soil health, and improve plant growth. This study investigates the effect of Naturhumus Bio, a commercially available humic acid-based product, on the growth and productivity of wheat (Triticum aestivum L.) in both greenhouse and field conditions. The objectives were to evaluate the effects of the product on available NPK content in soil and their uptake by plants, as well as plant physiological responses, including leaf gas exchange and chlorophyll content. Additionally, the study aimed to assess the influence of Naturhumus Bio on wheat productivity structure and yield. The pot experiment revealed that the application of humic acids, particularly when applied in soil after sowing; sowing low (SL) and sowing high (SH) treatments), tended to increase the number of wheat ears per pot, most likely due to enhanced tillering. In field conditions, the highest yield was observed at a higher dose of humic acids applied at sowing (SH), indicating significant improvement in wheat productivity. These findings suggest that humic acid applications can enhance soil nutrient availability and plant growth, and ultimately could contribute to improve wheat yield. Further research is recommended to optimize application rates and understand the varying effects under different environmental conditions.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

34

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By