In vitrio gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler
Özet
Bu çalışmada, son zamanlarda yemlerin değerinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan in vitro gaz üretim tekniği (Hohenheim Yem Testi) ile yapılan çalışmaların sonuçlarını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Bu tekniğin kullanıldığı çalışmalardan elde edilen bulguların yorumlanmasında ve aynı çeşit yemler için farklı araştırıcılar tarafından elde edilen bulguların birbirleriyle karşılaştırılmasında bazı faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu faktörler; in vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan hayvanlara, yemlere ve metodun uygulanmasındaki farklılıklara bağlı faktörler olmak üzere üç kısımda incelenebilir. Yapılan çalışmalar in vitro gaz üretim tekniğinin, yemlerin değerlendirilmesinde rutin olarak kullanılması durumunda yemlerin çok yönlü olarak değerlendirilmesine katkıda bulunacağını, ancak elde edilen sonuçların daha güvenilir olabilmesi için teknikte standardizasyona gidilmesi gerektiğini göstermektedir. In this study, the factors affecting the results obtained from in vitro gas production technique (Hohenheim Feed Test) were discussed. Some factors must be taken into consideration when interpreting the findings obtained in these studies and also comparing the findings reported by different researchers for the same feeds. These factors were discussed in 3 groups: factors related to animal, factors related to feeds and factors related with differences in the application of method. It can be concluded that the use of in vitro gas production technique in feed evaluation routinely can be contributed to the comprehensive feed evaluation, but a standardisation is needed in this technique to attain more reliable results.
Kaynak
Hayvansal ÜretimCilt
47Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpBeU9EazU=https://hdl.handle.net/20.500.12712/9432