• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

In vitrio gaz üretim tekniğinde sonuçları etkileyen faktörler

Date

2006

Author

Kılıç, Ünal
Sarıçiçek, B. Zehra

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, son zamanlarda yemlerin değerinin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan in vitro gaz üretim tekniği (Hohenheim Yem Testi) ile yapılan çalışmaların sonuçlarını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Bu tekniğin kullanıldığı çalışmalardan elde edilen bulguların yorumlanmasında ve aynı çeşit yemler için farklı araştırıcılar tarafından elde edilen bulguların birbirleriyle karşılaştırılmasında bazı faktörlerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu faktörler; in vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan hayvanlara, yemlere ve metodun uygulanmasındaki farklılıklara bağlı faktörler olmak üzere üç kısımda incelenebilir. Yapılan çalışmalar in vitro gaz üretim tekniğinin, yemlerin değerlendirilmesinde rutin olarak kullanılması durumunda yemlerin çok yönlü olarak değerlendirilmesine katkıda bulunacağını, ancak elde edilen sonuçların daha güvenilir olabilmesi için teknikte standardizasyona gidilmesi gerektiğini göstermektedir.
 
In this study, the factors affecting the results obtained from in vitro gas production technique (Hohenheim Feed Test) were discussed. Some factors must be taken into consideration when interpreting the findings obtained in these studies and also comparing the findings reported by different researchers for the same feeds. These factors were discussed in 3 groups: factors related to animal, factors related to feeds and factors related with differences in the application of method. It can be concluded that the use of in vitro gas production technique in feed evaluation routinely can be contributed to the comprehensive feed evaluation, but a standardisation is needed in this technique to attain more reliable results.
 

Source

Hayvansal Üretim

Volume

47

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpBeU9EazU=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9432

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.