• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Substrat kültüründe domates bitkisi yaprağında besin kapsamı, K/Na ve Ca/Na oranları üzerine besin çözeltisine artan dozlarda ilave edilen NaCl’ün etkileri

Date

2016

Author

Korkmaz, Ahmet
Karagöl, Arife

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmanın amacı katı ortam kültüründe uygulanan besin çözeltisine artan dozlarda ilave edilen NaCl'ün domates bitkisinin beslenmesine, K/Na ve Ca/Na oranlarına etkilerini belirlemektir. Artan dozlarda ilave edilen NaCl'ün domates bitkisinin yaprağında K/Na ve Ca/Na oranına etkisi istatistiksel olarak 0.01 seviyesinde önemli bulunmuştur. Besin çözeltisine ilave edilen NaCl yaprakta K/Na ve Ca/Na oranlarını önemli derecede azaltmıştır. Artan dozlarda ilave edilen NaCl'ün domatesin yaprağında N, P, Mg, S, Fe, Zn ve Cu kapsamına etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Buna karşın NaCl'ün domates bitkisinin yaprağında K, Na, Ca, Mn ve B kapsamına etkisi istatistiksel olarak sırasıyla 0.01-0.05-0.05-0.05 ve 0.01 seviyelerinde önemli bulunmuştur. Besin çözeltisine NaCl ilavesi domates yaprağında K, Ca, Mn ve B kapsamını önemli derecede azaltmış, Na kapsamını artırmıştır.
 
The aim of this study was to determined the effects of NaCl added in the increasing doses to the nutrient solutions on the ratios of K/Na and Ca/Na, the nutrition of tomato plant growing in substrate culture. NaCl were found to have effects on the nutrient element contents and rates of tomato leaves. The effect of NaCl added in nutrient solution on the K/Na and Ca/Na levels in leaves of tomato were found statistically significant at 0.01 levels. NaCl added in nutrient solution decreased the rates K/Na and Ca/Na of leaves significantly. The effect of NaCl added to the nutrient solution on the content of N, P, Mg, S, Fe, Zn and Cu in leaves of tomato were found statistically insignificant. But, the effect of NaCl added in nutrient solution on the content of K, Na, Ca, Mn and B in leaves of tomato were found significant statistical respectively at 0.01-0.05-0.05-0.05 and 0.01 levels. NaCl added to the nutrient solution decreased the content of K, Ca, Mn ve B of the leaves of tomato, but significantly increased the content of Na.
 

Source

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

31

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZek16VTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9070

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.