• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Şarapçılık Endüstrisi Üzüm Atıklarının İn Vitro Gerçek Sindirilebilirlikleri ve Nispi Yem Değerlerinin Belirlenmesi [1]

Date

2016

Author

Kılıç, Ünal
Abdıwalı, Mohamoud Abdi ?

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma, şarapçılık endüstrisi üzüm atıklarının yem değerlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada yem kaynağı olarak; şarap üretimi sonrası kalan kurutulmuş üzüm cibresi, üzüm çekirdekleri ve yakıt amaçlı üretilen üzüm cibresi peletleri kullanılmıştır. Atıkların, besin madde içerikleri, nispi yem değerleri (NYD), kondanse tanen (KT) içerikleri ve in vitro gerçek sindirilebilirlikleri (IVGS) belirlenmiştir. İn vitro sindirilebilirliklerin belirlenmesinde Daisy inkübatör kullanılmış, elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Ham protein içerikleri bakımından en düşük değer üzüm çekirdekleri (%11.05 KM), en yüksek değer ise cibre peletlerinde (%13.78 KM) belirlenmiştir. Üzüm çekirdekleri diğer formlardan daha yüksek HY; daha düşük NÖM ve daha yüksek hücre duvarı yapı elemanları içeriğine sahip olmuştur. En düşük in vitro gerçek sindirilebilirlik değerini en yüksek kondanse tanen içeriğine sahip olan cibre peletleri göstermiş, en iyi sindirilebilirlik değeri ise kurutulmuş cibrelerde belirlenmiştir (P0.001). Kuru madde sindirilebilirliği, kuru madde tüketimi ve NYD dikkate alınarak yapılan sınıflandırmaya göre kuru üzüm cibresinin, diğerlerine kıyasla hayvan besleme açısından daha uygun olduğu söylenebilir. Bununla beraber daha gerçekçi sonuçların ortaya konulabilmesi açısından in vivo hayvan besleme denemelerinin yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
 
This study was carried out to determine the feed values of grape wastes of wine industry. In this study, wastes of wine industry; dried grape pomace, grape seeds and grape pomace pellets produced for fuel were used as feed sources. The nutrient contents, relative feed values (RFV), condensed tannin (CT) contents and in vitro true digestibilities (IVTD) of the wastes were determined. Daisy incubator was used to determine the in vitro digestibilities. The obtained data were analysed by one-way analysis of variance (ANOVA). While the lowest crude protein content (11.05% DM) was determined for grape seeds, the highest content (13.78% DM) was determined for pellets. Although grape seeds with a higher ether extract (EE) content than the others, it has a lower nitrogen free extracts (NFE) and higher cell-wall structural components (CWSC). Grape seeds had higher EE and CWSC and lower NFE compared to other forms. While the lowest IVTD value was determined for grape pomace pellets which had highest CT content, the highest digestibility value was determined for dried grape pomace (P<0.001). The dried grape pomace was found superior compared to other forms in terms of dry matter digestibility, dry matter consumption and RFV. However, in vivo animal feeding experiments are needed to attain more reliable results.
 

Source

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Volume

22

Issue

6

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBeU1UTTFOUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9057

Collections

  • Makale Koleksiyonu [46]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.