• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Denizanası işleme teknolojisi

Date

2006

Author

Duyar, Hünkar Avni
Sönmez, Gülşah

Metadata

Show full item record

Abstract

Su ürünleri, kalitatif ve kantitatif bakımdan çok geniş bir yelpaze içermektedir. Su canlıları insan besininin önemli bir kısmını oluşturduğu gibi birçok alanda kullanılan önemli bir hammaddedir. Su ürünleri denilince ilk akla gelen balık olmasına rağmen, birçok ülke besinsel değerinin yüksek olmasından dolayı balık dışında diğer su ürünlerinden de faydalanma yoluna gitmişlerdir. Dünyada, balık dışında değerlendirilen su ürünlerinden birisi de denizanasıdır. Denizanası binlerce yıldır ticari amaçla Çinliler tarafından önemli bir gıda olarak kullanılmaktadır ve her yıl kendi iç pazarında 58 bin ton denizanası tüketmektedir. Yarı kurutulmuş denizanası Asya ülkelerinde oldukça popüler olup, milyonlarca dolarlık deniz ürünleri ticaretini temsil etmektedir. Denizanasının geleneksel işleme metotları su içeriğini azaltmak, pH'ı düşürmek ve tekstürü sertleştirmek için tuz (NaCI) ve şap (AIK[SO4]212 hbOydan oluşan bir karışımın kullanıldığı pek çok aşamadan oluşmaktadır. Denizanasının, besleyici değeri olduğu kadar tıbbi açıdan da önemli olduğu ileri sürülmektedir.
 
Jellyfish processing technology. Seafood having a wide quality and quantity perspective are not only human nutrient but also they are row materials for a lot of industries. When it is first mentioned about seafood, firstly fish are thought but many countries use other seafood because of their high nutriment value. Jellyfish which is one of them has been using for its commercial aim by Chinese for thousand years and 58000 tones are consumed every year in China. Semi-dried jellyfish is popular in many Asian countries and has role in millions dollars seafood trade. Traditional processing methods of jellyfish includes many stages such as using salt (NaCI) and alum (AIK[SO4]212 H2O) in order to reduce water content, decrease pH and harden the texture. It is claimed that jellyfish have an importance in medical.
 

Source

Su Ürünleri Dergisi

Volume

23

Issue

1-3supl

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpNMU56QXc=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/9021

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.