Bafra ilçesinde süt maliyetinin belirlenmesi ve üretimi etkileyen faktörlerin fonksiyonel analizi
Özet
Bu çalışmada, inek sütü üretim maliyetinin belirlenmesi ve üretimi etkileyen önemli faktörlerin fonksiyonel analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Samsun ili Bafra ilçesinden Basit Tesadüfî Örnekleme Yöntemiyle seçilen 73 adet üreticiden anket yoluyla toplanan veriler kullanılmıştır. Yörede süt maliyeti 0.61 TL/kg olarak hesaplanmıştır. Üretim masrafları içerisinde en yüksek payı yem masrafları almaktadır. Cobb-Douglas üretim fonksiyonun analiz sonuçları, sağmal inek sayısı ve kesif yem kullanımının süt üretimini istatistiksel olarak önemli düzeyde etkilediklerini ortaya koymuştur. İşletmelerde ölçeğe artan getiri söz konusudur. Marjinal verimi en yüksek faktör sağmal inek sayısıdır. Üreticilerin birlikte hareket etme yeteneklerinin arttırılması ve desteklemelerin devamı süt sığırcılığı faaliyetlerinin gelişimine katkı sağlayacaktır. This study aimed to determine of the production cost of cow milk and to functional analysis of the factors affecting cow milk production. Data used in the study was collected from 73 milk producers which selected via simple random sampling method by using questionnaire. The unit cost of cow milk was calculated to be 0.61 TL kg {-1} in the region. The highest share of production cost was composed by fodder costs. The results of Cobb-Douglas function was revealed that the number of milch cow in the farms and quantity of concentrated feed consumption were affected the cow mil production in the farms at the statistically significant level. Increasing returns to scale was determined in the farms. The factor having the highest marginal productivity was the number of milch cow in the farms. Providing the cooperation of producers and continued subsidies may improve the development of cow milk farms.
Kaynak
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri DergisiCilt
21Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRFMk5EVTJOZz09https://hdl.handle.net/20.500.12712/8995