• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Organik olarak yetiştirilen salkım domatesin (Solanum lycopersicum L.) verim ve kalitesi üzerine yaprak budamasının etkisi

Date

2015

Author

Özdemir, Aylin
Özer, Harun

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalış ma sera ortamında organik olarak yetiş tirilen Bandita F1 salkım domates (Solanum lycopersicum L.) çe şidinin verim ve kalitesi üzerine farklı budama uygulamalarının etkilerinin belirlenmesi amac ıyla yürütülmü ş tür. Araş tırmada, bitki üzerinde hasat edilen salkımdan sonraki ye şil meyve salkımın ın altında 3 yaprak (B1); 1 yaprak (B2); 2 yaprak (B3); tüm salkımlar aras ında tek yaprak (B4) bırakılarak 4 farklı budama yapılmış tır. Ayrıca, yaş lı ve sararm ış yaprakların budandığ ı kontrol (K) uygulamas ı yapılmış tır. Farklı budama uygulamaları ile, domates meyvelerinde kırm ızı renk olu ş umu ve yaprak klorofil içeriğ i de ğ erlerinin, azaldığ ı tespit edilmiştir (P0.01). En yüksek yaprak klorofil içeriğ i (49.5 CCI) kontrolde elde edilmiştir. Meyve kalite kriterleri olarak ele alınan suda çözünebilir kuru madde içeriğ i (SÇKM) de ğ erleri % 6.33-7.53 arasında de ğ iş iklik göstermiş tir. Meyve eti sertliğ i de ğ erlerinin ise 33.02 (N)-43(N) arasında de ğ iş tiğ i saptanm ış tır. En yüksek verim 10482 kg da-1 ile B3 uygulamas ında belirlenmiştir. Sonuç olarak, organik olarak yetiş tirilen salkım domatesin verimi ve kalitesi üzerine yaprak budama uygulamaların ın önemli etkilerinin oldu ğ u tespit edilmiştir (P0.05). Anahtar Sözcükler:
 
This study was carried out to determine the effects of different pruning types on yield and quality o f organic grown Bandita F1 tomato (Solanum lycopersicum L.) varieties in greenhouse condition. In the research on the plant green fruit clusters after harvested clusters under 3 leaves (B1); 1 leaves (B2); 2 leaves (B3); of all single leaf among clusters (B4) leaving were 4 different pruning practices. Also, control (K) the pruning of old and yellowed leaves application is made. The plant growth in the differen t pruning types with, the red color formation on tomato fruit and leaf chlorophyll content, were decrease d by pruning (P˂0.01). The highest leaf chlorophyll content (49.5 CCI) was obtained from the applicatio n of control. The total soluble solid content (TSSC) as a fruit quality criterion varied between 6.33% an d 7.53%. It was determined that the fruit firmness varied between 33.02N and 43N. The highest yield (10482 kg da-1 ) was determined from B3 application. As a result of this research, leaf pruning applications have a significant effect on yield and quality of organic grown tomatoes (P˂0.05).
 

Source

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

30

Issue

1

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRjek16STNOdz09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8944

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.