• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Böğürtlenin (Rubus L.) kimyasal bileşimi üzerine araştırma

Date

1998

Author

Tosun, İlkay
Artık, Nevzat

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, Samsun ve çevresinde yabani olarak yetişen 4 farklı yerden temin edilen böğürtlen örnekleri kullanılmıştır. Bu örneklerde sırasıyla toplam kuru madde, çözünür katı madde, kırılma indisi, titrasyon asitliği, sitrik asit, pH, invert şeker, toplam şeker, glukoz, fruk-toz, sakaroz, pektin, ham selüloz, protein, formol sayısı, prolin, ham yağ, askorbik asit, kül, toplam fenolik madde, toplam antosiyanin, mineral madde (K, Ca, P, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu) analizleri yapılmıştır. Ayrıca HPLC ile fenolik bileşikler ve organik asitler belirlenmiştir. Yapılan analiz sonucunda bu örneklerde glukoz fruktoz oranının 1.02 ile 1.05 arasında değiştiği, sakaroz ortalama değerinin sıfıra yakın olduğu, mineral maddelerden potasyum (1698,10 mg/kg) ve kalsiyumca (508,6 mg/kg) zengin olduğu bulunmuştur. HPLC ile yapılan çalışma sonucunda da, fenolik bileşiklerden en fazla quinik asit (475,26 mg/L) ve kateşin, (122,31 mg/L) antosiyaninlerden siyanidin 3 glikozit (ortalama 831.20 mg/l), organik asitlerden ise malik asit içerdiği (ortalama 5.334 g/kg) saptanmıştır.
 
In this research, the blackberry wildly grown samples supplied from four different locations of Samsun and surrounding were used. In the samples total solid, soluble solid, refractive index, titratable acidity, citric acid, pH, invert sugar, total sugar, glucose, fructose, suc¬rose, pectin, crude fiber, protein, formol, praline, crude oil, ascorbic acid, ash, total phenolic matter, total anthocyanine, mineral matter (K, Ca, P, Mg, Na, Fe, Zn, Mn, Cu) were determined respectively. And also phenolic compounds and organic acid were determined by using HPLC. As a result of this analysis its found that glucose fructose ratio varied between 1.02 and 1.05, the mean value of sucrose was about 0, and the samples were rich in potasium (mean value 1698.10 mg/kg) and calcium (mean value 508.60 mg/kg). According to the results of HPLC analysis, the most aboundant phenolic compounds, anthocyanine and organic acid of the blackberries were found as quinic acid (mean value 475.26 mg/l) and catechin (mean value 122.31 mg/l), cyanidine-3 glycoside (mean value 831.20 mg/l) and malic acid (mean value 5.33 g/kg) respectively
 

Source

GIDA

Volume

23

Issue

6

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRME5qVTE=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8624

Collections

  • Makale Koleksiyonu [36]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.