• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Artvin yöresindeki ilköğretim yaşı çocuklarında tüberkülin test sonuçlarının değerlendirilmesi

Tarih

2001

Yazar

Çoban, Ahmet Yılmaz
Birinci, Asuman
Gün, Mehmet Akif
Ekinci, Bora
Durupınar, Belma

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Tüberkülin testinin pozitifliği, bir kişinin mikobakteriler ile daha önceden enfekte olduğunu ve canlı bakterileri taşıdığını ifade etmekte olup, o andaki aktif hastalığı ya da bağışıklık durumunu belirtmez. BCG aşılamasından sonra ise testin pozitifliği 3-7 yıl devam edebilir. Bu çalışma, Artvin ve yöresindeki ilköğretim okullarında tüberkülin testi pozitifliğini araştırarak çocukların M.tuberculosis enfeksiyonuna duyarlılıklarını belirlemek amacıyla'yapılmıştır. İlköğretim 1-8. sınıflarda okuyan 7-14 yaş arasındaki 2001 kız ve 2209 erkek olmak üzere toplam 4210 çocuğa tüberkülin testi uygulanmış ve sonuçlar yaşa ve skar sayısına göre değerlendirilmiştir. Çocukların 3394'ü (%80.6) BCG aşı skarı taşımaktadır. Sonuç olarak, çocukların 284'ünde (%6.7) tüberkülin pozitifliği saptanmış, bu oranın aşılı olanlarda %6.6, aşısız olanlarda %7.5 olduğu ve aralarında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmadığı belirlenmiştir.
 
A positive tuberculin test indicates that an individual has been infected in the past and continues to carry viable mycobacteria. lt does not imply that there is active disease or immunity. After BCG vaccination, a positive test may last for only 3-7 years. The present study was carried out to evaluate the rates of tuberculin test positivities and sensitivities to Mycobacterium tuberculosis of the children educated in primary schools of Artvin province and its suburbs. A total of 4210 children (2001 females and 2209 males) ages between 7-14 years old, introduced with tuberculin test and the results were evaluated according to the ages and scar numbers. Of these children, 3394 (80.6%) were observed to have BCG vaccination scar. As a result, 284 (6.7%) of the children showed tuberculin positivity, and this rate was found to be 6.6% in vaccinated and 7.5% in nonvaccinated subjects which was not statistically significant.
 

Kaynak

Mikrobiyoloji Bülteni

Cilt

35

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRVeU1EUTA=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8606

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.