• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı biçim zamanlarının korunga (onobrychis sativa l.) ve fiğin (vicia sativa l.) besin madde içerikler üzerine etkis

Date

2012

Author

Elmalı, Dilek Aksu
Kaya, İsmail

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma, Kars ilinde ekimi yapılan yem bitkilerinden korunga (Onobrychis sativa L.) ve fiğin (Vicia sativa L.) iki farklı dönemde besin madde ile enerji içeriklerini ve dönemler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Korunga ve fiğ yem bitkilerinden 5 farklı ekim yerlerinden haziran ve temmuz aylarında örnekler alınmıştır. Bu örneklerde kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham selüloz (HS), ham yağ (HY), nötral deterjan fiber (NDF) ve asit deterjan fiber (ADF) analizleri yapılmıştır. Aynı zamanda azotsuz öz madde (NÖM) ve metabolize olabilir enerji (ME) düzeyleri belirlenmiştir. Korunganın OM, HP, HS, HK, NDF, ADF ve ME, fiğin HP, HY ve ME düzeylerinde haziran ve temmuz ayları arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (P0.05). Korunganın OM, HS, NDF ve ADF düzeylerinin belirgin olarak arttığı (P0.05), korunga ve fiğde HP ve ME içeriklerinin azaldığı (P0.05) belirlenmiştir. Sonuç olarak, ekimi yapılan ve ruminantların beslenmesinde önemli bir yeri bulunan bu yem bitkilerinin farklı biçim zamanlarında besin madde düzeylerinin değiştiği ve biçim zamanlarının belirlenmesinde yem bitkilerindeki besin madde düzeylerinin de dikkate alınması gerektiği kanısına varılmıştır.
 
The objectives of this study were to determine the nutritive value, metabolizable energy and differences between periods of sainfoin (Onobrychis sativa L.) and vetch (Vicia sativa L.) in Kars. Samples were collected from five different planting locations in June and July. Dry matter (DM), crude ash (CA), crude protein (CP), crude fiber (CF), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents were analysed. Also nitrogen free extract matter (NFEM) and metabolizable energy (ME) were determined. There was a variation in contents OM, CP, CF, CA, NDF, ADF and ME of sainfoin and CP, EE and ME of vetch between the months of June and July (P<0.05). Significantly increased the level of OM, CF, NDF and ADF of sainfoin (P<0.05). Concentrations of CP and ME of sainfoin and vetch decreased (P<0.05). As a result, the nutrient levels in forage crop varies in different harvesting time, and to determine the best harvesting time concluded that nutrient levels should be taken into account.
 

Source

Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi

Volume

52

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRRNE9ETTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8462

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.