• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Üzüm cibresinin in situ rumen parçalanabilirliğinin belirlenmesi

Date

2002

Author

Sarıçiçek, B. Zehra
Kılıç, Ünal

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma üzüm cibresinin rumen parçalanabilirliği ve parçalanabilirlik karakteristikleri ile pepsinde çözünen N içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada rumen kanüllü üç baş Karayaka koç kullanılmıştır. Rumen kuru madde, organik madde ve ham protein parçalanabilirliğinin belirlenmesinde inkübasyon süresi olarak 2, 4, 8, 16, 24, 48 ve 72. saatler esas alınmıştır. Bu inkübasyon sûrelerinde kuru madde, organik madde ve ham protein parçalanabilirliği (KMP, OMP ve HPP) sırasıyla; % 11.510.39, 11.940.24, 12.75*0.03, 14.230.45, 15.530.73,18.571.03 ve 20.720.82; % 8.920.99, 9.580.69, 10.720.23, 12.500.28,13.800.43, 16.190.10 ve 17.530.98 ; % 5.401.02, 6.340.87, 8.080.63, 10.990.23, 13.290.06, 17.650.52 ve 19.800.67 olarak saptanmıştır. Üzüm cibresinin KM, OM ve HP parçalanabitirliğine ait "a", "b", ve "c" değerleri sırasıyla; % 11.07,8.21 ve 4.39;% 18.29,12.91 ve 17.48; saatte % 1.44, 3.42 ve 2.45 olarak saptanmıştır. Üzüm cibresinin k0.04, 0.06 ve 0.08 rumen akış hızında effektif KMP, OMP ve HPP sırasıyla ; % 15.10, 12.90 ve 11.80; % 14.05, 11.90 ve 10.15; % 13.40, 11.25 ve 9.10 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üzüm cibresinin pepsinde çözünen N içeriği % 42.80 olarak bulunmuştur. Rumende parçalanabilirlik ve parçalanabilirlik parametrelerine göre üzüm cibresinin ruminant rasyonlarında kaba yem olarak değerlendirilebileceği anlaşılmaktadır.
 
This study was carried out in order to determine the ruminai degradability, degradability characteristics and pepsin-soluble N content of grape pomace, to the study, three Karayaka rams with rumen cannules were used. 2, 4, 8, 16, 24, 48 and 72th were considered as incubation times in determining ruminai dry matter (DMD), organic matter (OMD) and crude protein (CPD) degradabilities. DMD, OMD and CPU's were found according to incubation times as 11.51±0.39, 11.94±0.24, 12.75±0.03, 14.23±0.45, 15.53±0.73, 18.57±1.03 and 20,72±0.82 %; 8.92±0.99, 9.58±0.69, 10.72±0.23, 12.50±0.28, 13.80±0.43, 16,19±0.10 and 17.53±0.98 %; 5.40±1.02, 6.34±0.87,8.08±0.63, 10.99±0.23, 13.29±0.06, 17.65*0.32. and 19.80±0.67 % respectively, "a", "b" and "c" values related to DMD, OMD and CPD's were determined to be 11.07, 8.21 and 4.39 %; 18.29,12:91 and 17.48 %; 1.44, 3.42 and 2.45 % / hours, respectively. Effective DMD, OMD and CPD's were found as 15.10,12.90 and 11.80 %; 14.05,11.90 and 10.15 %; 13.40, 11.25 and 9.10 % /hours at k0.04, 0.06 and 0.08, respectively. In addition pepsin-soluble N content of grape pomace was found as 42.8%. It was concluded that grape pomace may be accepted as a roughage acording to its ruminai degradability and degradability characteristics in ruminant rations.
 

Source

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Volume

33

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnME9EZzQ=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8384

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.