• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mısır silajının yem değerleri üzerine bir araştırma

Date

2002

Author

Sarıçiçek, B. Zehra
Kılıç, Ünal

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma sarı olum devresinde hasat edilen Karadeniz Yıldızı (Kompozit) mısır çeşidinden elde edilen mısır silajının yem değerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mısır silajının yem değerinin belirlenmesinde in vivo ve in vitro sindirim denemesi uygulanmış ve enerji değerleri enzimatik yönteme göre yapılmıştır. Mısır silajının kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ , ham sellüloz ve nitrojensiz öz maddelerinin sindirilme dereceleri ve sindirilebilir besin maddeleri (doğal durumda) sırasıyla; %64.62, 67.16, 36.30, 58.13, 72.20 ve 69.91; %26.33, 25.44, 1.14, 0.41, 9.00 ve 15.40 olarak belirlenmiştir. Mısır silajının nişasta değeri ve toplam sindirilebilir besin maddeleri (doğal durumda); 20.58 ve %26.12 olarak belirlenmiştir. Mısır silajının in vitro kuru madde sindirilebilirliği ve in vitro organik madde sindirilebilirliği ise sırasıyla; % 35.38 ve 36.26 olarak belirlenmiştir. Mısır silajının bürüt enerji, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji laktasyon, net enerji besi ve net enerji yaşama payı değerleri ise sırasıyla; 4399.83, 1595.55, 1316.50, 704.27, 314.93 ve 842.31 kcal/kg KM olarak belirlenmiştir.
 
This study was conducted to determine the feed values of maize silage (Karadeniz Yıldızı Kompozit) harvested at dough stage. In vivo and in vitro digestion experiments were applied in determining the feed values of maize silages and energy values were calculated according to enzymatic method. Digestibility coefficients of dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, crude fiber and nitrojen free extracts matter (in fresh matter) for maize silage were determined as; 64.02, 67.16, 36.30, 58.13, 72.20 and 69.91 %; 26.33, 25.44, 1.14, 0.41, 9.00 and 15.40 % respectively. Starch values and total digestible nutrients of maize silage were found as; 20.58 and 26.12 %. In vitro dry matter digestibilities and in vitro organic matter digestibilities of maize silage were found as; 35.38 and 36.26 %, respectively. Gross energy, digestible energy, metabolizable energy, net energy lactation, net energy fat, and net energy maintanence values of maize silage were found as; 4399,.,83, 1595.55, 1316.50, 704.27, 314.93 and 842.31 kcal/kg DM respectively.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

17

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnNE9EUTA=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8011

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.