• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi

Date

2000

Author

Üstün, N. Şule
Tosun, İlkay

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada Samsun piyasasında satılan 5' er adet vişne suyu, portakal suyu, şeftali nektarı ve kayısı nektarı olmak üzere toplam 20 adet meyve suyu örneğinin bileşimi incelenmiştir. Vişne ve portakal suları ile şeftali ve kayısı nektarlarında incelenen niteliklere ait ortalama değerler sırasıyla şöyledir: çözünür katı madde % 13.16, 12.44, 12.82, 13.32; kuru madde % 14.61, 13.64, 14.24, 14.81; pH 2.93, 3.12, 3.41, 3.51; titrasyon asilliği % 0.74, 0.74, 0.36, 0.47; formol sayısı 4.40, 6.20, 9.20, 4.80; toplam şeker % 12.31, 1 1.72, 11.97, 12.31; invert şeker % 8.50, 6.92, 3.72, 4.25; sakaroz % 3.61, 4.56, 7.84, 7.66; kül % 0.13, 0.16, 0.16, 0.20; hidroksimetil furfural 0.45 , 0.27, 0.72, 0.93 mg/1. Bu çalışma sonucunda, meyve suyu ve nektarlarının kül miktarı ve formol sayısının düşük olduğu ve bileşim bakımından firmalar arasında çok büyük farklılıkların olduğu görülmüştür.
 
In this study, a total of 20 fruit juice samples sold in Samsun were examined. For this purpose, 5 sourcherry, 5 orange, 5 peach and 5 apricot juice samples were collected and analysed. The mean value of the investigate parameters for sourcherry, orange, peach and apricot juice samples were respectively determined as follows: soluable solids 13.16, 12.44, 12,88, 13.32 %; dry matter 14.61, 13.64, 14.24, 14.81 %; pH2.93, 3.12, 3.41, 3.51; titratable acidity 0.74, 0.74, 0.36, 0.47 %; formol number 4.40, 6.20, 9.20, 4.80; total sugar 12.31, 1 1.72, 1 1.97, 12.31 %; invert sugar 8.50, 6.92, 3.72, 4.25 %; sucrose 3.61, 4.56, 7.84, 7.66 %; ash 0.13, 0.16, 0.16, 0.20 %; hydroxymethyl furfural 0.45, 0.27, 0.72,-0;93 mg/1. As the results of analysis, the formol number and ash contents of the samples were found to be low and also there were differences between factories in case of the composition of the samples.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

15

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd01qTXo=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7888

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.