• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karadeniz'den avlanan hamsi (Engraulis Encrasicholus),palamut (Sarda sarda) ve çinakop (Pomatomus Saltator) balıklarının toplam ve hem demir içerikleri

Date

2003

Author

Turhan, Sadettin
Altunkaynak, T.Boğaçhan
Bank, İnci

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırmada Karadeniz'den avlanan hamsi, palamut ve çinakop balıklarının demir yönünden biyoyarayışlılığını saptamak amacıyla toplam ve hem demir miktarları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda balıkların toplam ve hem demir miktarları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P0.05). En yüksek toplam ve hem demir, sırasıyla 14.70 ve 6.70\mug/g ile palamutta saptanmış, bunu 13.55 ve 6.60 \mug/g ile hamsi izlemiş ve bu iki balığa ait toplam ve hem demir ortalamaları, çinakop balığına ait ortalamalardan (8.47 ve 2.77 \mug/g) farklılık göstermiştir (P0.05). Hem demirin toplam demir içerisindeki oranı, hamside %43.69, palamutta %45.69 ve çinakopda da %32.67 olarak hesaplanmıştır.
 
In this research total and heme iron contents of anchovy, bonito and bluefish from the Blacksea are determined in order to evaluate the bioavailability of iron. According to the results, the differences between total and heme iron contents of the fishes were found to be significant. The highest total and heme iron contents were 14.70 and 6.70 \mug/g for bonito and 13.55 and 6.60 \mug/g for anchovy, respectively. The average total and heme iron contents of these two fishes significantly differed from the average 8.47 and 2.77\mug/g values of bluefish. The percent heme iron in anchovy, bonito and bluefish were 43.69%, 45.69% and 32.67%, respectively.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

18

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBeU16RXg=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7869

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.