• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Feed values of sunflower heads and stovers treated with different methods and possibilities of using as roughage

Date

1997

Author

Sarıçiçek, B. Zehra
Garipoğlu, Ali Vaiz

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma, farklı şekillerde uygulanan üre muamelelerinin (%4 üre; ÜA, %4 üremelas; ÜMA, %4 üresoya fasulyesi ekstraktı; ÜSA) ayçiçeği sap ve tablalarının (AST) sindirilme düzeyleri üzerindeki etkilerinin ve bu şekilde muamele edilmiş AST'nin kaba yem kaynağı olarak kullanılabilme olanaklarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Sindirim denemesinde 4 Karayaka koçu kullanılmıştır. Muamelesiz AST ile ÜA, ÜMA ve ÜSA'nın kuru madde, organik maddeler, ham protein sindirilme dereceleri sırasıyla; %35.771, 46.232, 6.037; % 42.478, 47.742, 37.916; %62.334, 51.085, 45.311; %55.232, 59.340, 56.330, enerji değerleri ise 5.468, 14.353, 15.550, 26.757 Nişasta .Değeri (ND) olarak saptanmıştır. Yemleme denemesi 40 tokluyla 70 gün sürdürülmüştür. Toplam ve günlük ağırlık kazancı sırasıyla, 7.02, 7.54, 7.70, 9.23 Kg;100.0012.95, 107.7215.78, 109.57i11.56, 127.4315.70; günlük kaba yem tüketimi ve kesif yem tüketimi 553.86, 550.00, 574.36, 575.86 g; 599.21, 592.43, 598.21, 598.79 g ve yemden yararlanma oranları sırasıyla; 11.53,10.61,10.71, 9.22 olarak saptanmıştır.
 
This study was carried out to determine the effects of different urea treatments (4% urea; US. 4% ureamolasses; UMS, and 4% ureasoybean extract treated stovers and heads; USS) on the digestibilities of the "sunflower stovers and heads and also to determine the possibilities of utilizing of these stovers and heads as an alternative roughage source. Four native Karayaka hoggets were used in digestion trial. Digestibility coefficients related to dry matter, organic matters, crude protein of the untreated stovers and heads (UTS), US, UMS, and USS were determined as; 35.771, 46.232, 6.037 %; 42.478, 47.742, 37.916%; 62.334, 51.085, 45.311%; 55.232, 59.340, 56.330%, respectively. Energy values (SV) were determined as; 5.468, 14.353, 15.550, 26.757 SV, respectively. Fattening period was 70 days and animal materials were 40 hoggets.Total weight gains, daily weight gains, daily forage intakes, daily concentrate intakes and feed efficiency ratios (feed/gain) were found as; 7.02, 7.54, 7.70, 9.23 Kg; 100.00*12.95, 107.72±15.78, 109.57±11.56, 127.43*15.70 g; 553.86, 550.00, 574.36, 575.86 g; 599.21, 532.43, 598.21, 598.79 g; 11.53, 10.61, 10.71, 9.22 for UTS, US, UMS, and USS, respectively.
 

Source

Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

3

Issue

3

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNMU9UQXc=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7828

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.