• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çorum İli besi sığırcılığı işletmelerinin mevcut durumu ve sorunlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Date

1999

Author

Demir, Yusuf

Metadata

Show full item record

Abstract

Besi sığırcılığının önemli bir gelişme gösterdiği Çorum ilinde, işletmelerin yapısal özellikleri, planlama kriterlerine uygunluğu ve sorunları incelenmiş, mevcut işletmelerin ıslahına ilişkin önerilerde bulunulmuştur, ön etüt aşamasında Çorum ilinde toplam 200'ün üzerinde besi sığırı işletmesinin bulunduğu belirlenmiş, bunlardan 48 tanesi incelemeye alınmıştır. İşletmelerin %95 inde bağlı duraklı kapalı ahır kullanılmış, barınaklarda hayvan başına 5.5 m2 taban alanı ayrılmıştır. İşletmelerin %37 sinde temellerin uygun olmadığı, %82.2 sinde pencere alanlarının yetersiz olduğu (taban alanının %5 inden az) bulunmuştur. Ahırların büyük çoğunluğunda hava çıkış açıklığı olarak bırakılan bacalar alan ve havalandırma etkinliği yönünden yetersizdir. İşletmelerde durak ve yemlik boyutları ile yardımcı üniteler yönünden de önemli eksiklikler gözlenmiştir. Belirlenen bu eksikliklerin giderilmesine yönelik öneriler getirilmiş, bundan sonra kurulacak besi ahırları için yarı açık barınak sistemleri önerilmiştir.
 
Producing beef cattle has been well improved in çorum. This study was conducted to determine structural features, planning criteria, and other problems for beef cattle barns. Some solutions and recommendations relating to amelioration of current farmings were given end of the survey. This survey were made 48 out of 200 beef cattle barns in the region. According to survey results 95% of to total bams were stall barns, floor areas were approximately 5.5 m2 per cattle. Almost 37% of farm foundation were not suitable, 82.2 % of window areas were not big enough for lighting (percentage of window areas were less than 5% in bams). Air outlets in the barns are not good enough because of ventilation effiency. Also, barns were had problems with size of stall and feeding facilities design. For future design of beef cattle barn predicted planning criteria recommendations has been given, and also half open beef cattle barn recommended for this region.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

14

Issue

1

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXprek16YzM=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7757

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.