• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Depolama süresince inek ve soya sütü karışımından yapılan hellim peyniri özelliklerini etkileyen faktörler 1. Maya miktarı ve CaC$l_2$ oranının etkisi

Date

2000

Author

Temiz, Hasan
Hurşit, A. Kadir

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada inek sütü - soya sütü karışımına farklı oranlarda peynir mayası ve CaCI2 katılarak hellim peynirine işlenmiştir. Elde edilen peynirler %10 salamura içerisinde depolanarak 1. , 10. ve 20. günlerde bazı özellikleri bakımından incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda depolama süresinin uzamasının tüm örnekler üzerinde önemli etkide bulunduğu belirlenmiştir. Maya miktanndaki değişiklik peynir örneklerinin kurumadde ve yağ miktarı üzerinde önemli etkide bulunurken CaCI2 oranındaki değişiklilik suda eriyen azot miktarına önemli etkide bulunmuştur. Ayrıca suda eriyen azot miktarı üzerine maya miktarı, CaCI2 oram ve depolama süresi interaksiyonu da önemli etkide bulunmuştur.
 
In this research, helloum cheeses were prepared by adding rennet and CaCI 2 at different rates to the cow's -soy milk blends. Then, cheese samples stored in 10 % brine solution and were examined at 1 st, 10 th and 20th days in terms of various characteristics. Analysis results indicated that increases in storage period effects on the samples properties significantly. While the change in rennet amount had significant effect on dry matter and fat contents of cheese samples, change in CaCI 2 ratio had significant effect on water-soluble N content. Furthermore, rennet amount, CaCI2 rate and storage priod interaction effected water - soluble N content significantly.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

15

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZd01UYzM=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7671

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.