• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Organik Bahçe Ürünlerinin Hasat Sonrası Kalitelerinin Korunması

Tarih

2018

Yazar

Çelikel, Fisun Gürsel

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Organik ürünler genellikle tam olgun veya olgunlaşmaya yakın hasat edilirler, bu nedenlekalitelerinin yüksek olmasına karşın raf ömürleri daha kısa ve yola dayanım güçleri dahaazdır. Hasat olgunluğu dışında, hasat öncesi bahçede yapılan kültürel uygulamalarorganik meyve ve sebzelerin tadını, besin değerini ve raf ömrünü belirler. Ancak eldeedilen yüksek kalitenin tüketiciye ulaşıncaya kadar korunması çok önemlidir. Kolaybozulabilir organik bahçe ürünlerinin kalitelerinin korunması hasat sonrası uygulamalarabağlıdır. Meyve, sebze ve çiçeklerin kalitelerinin korunması ve % 40’lara ulaşan hasatsonrası kayıpların önlenmesi için hasat sonrası fizyolojilerinin ve isteklerinin dikkatealınması gereklidir. Canlılığı hasattan sonra devam eden ürünün metabolizmasınıyavaşlatma ve ömrünü uzatmada en önemli faktör sıcaklıktır. Hasat edilen ürünün yükseksıcaklıklardan korunması, hemen soğutulması ve tüketiciye ulaşıncaya kadar soğukzincirin kırılmaması gerekir. Sıcaklık dışında oransal nemi kontrol etmek, ürünü özenlepaketlemek, yaralanmaya yol açmamak hastalık gelişimini de önler. Bu önlemler, hasatsonrası teknolojisinin sınırlı olduğu organik ürünler açısından daha da önemlidir.Sertifikalı organik ürünler için izin verilen hasat sonrası uygulamaların ele alındığı bubildiride, organik bahçe ürünlerinde kalitenin korunmasında etkili olan faktörler,depolama ve soğutma yöntemleri, temizlik ürünleri ve dezenfektanlar, etilen ve kontrolüile hasat sonrası çevreyle barışık diğer uygulamalara yer verilmiştir.
 
Not only cultural treatments in orchard but also postharvest handling affect the taste, shelflife and nutritional quality of organic fruits and vegetables. Organic crops are mostlyharvested at ripe stage or close to ripen, thus, their shelf life is shorter and they are moreperishable. Postharvest physiology and requests of crops should be considered duringpostharvest handling in order to maintain their high quality and prevent postharvestlosses. The main aim in postharvest concept is to slow down the metabolism of freshcrops continue to live after harvest. The most important factor is temperature. The fruitsand vegetables should be protected from high temperatures and cooled immediately afterharvest. The cold chain should be kept until consumer. In addition, diseases can beprevented by controlling environment. Sanitation is another rule to consider. All theserules are important for all growers; however they are of special importance for organichorticulture which allows limited postharvest technologies. In this review, the allowedpostharvest treatments of certificated organic fruits and vegetables are given. Preharvestfactors, harvest, postharvest factors, cooling methods, cold storage, sanitation methodsand products, ethylene and its control, and other specific postharvest subjects arediscussed.
 

Kaynak

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi

Cilt

6

Sayı

2

Bağlantı

https://doi.org/10.24925/turjaf.v6i2.175-182.1532
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJMk1ESTBOQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7648

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.