Tuz Stresinin Sorgum×Sudanotu Melezinde Çimlenme ve Fide Gelişim Özelliklerine Etkisi
Date
2018Author
Soysal, Ayşe Özge ŞimşekDemirkol, Gürkan
Aşcı, Özlem Önal
Arıcı, Yeliz Kaşko
Acar, Zeki
Yılmaz, Nuri
Metadata
Show full item recordAbstract
SorgumSudanotu (Sorghum bicolorSorghum sudanense) greengo çeşidinde farklı tuzdozlarının çimlenme ve fide gelişimine etkisini belirlemek amacıyla yürütülen bu araştırmada, tohumlarpetri kabında, karanlık ortamda 201C’de çimlendirilmiştir. Çalışmada petri kaplarına 16 farklı tuz(NaCl) dozu (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200, 220, 240, 260, 280, 300 mM NaCl)uygulanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur.Çalışmada, çimlenme oranı (%), ortalama çimlenme gün sayısı (gün), radikula (kökçük) ve plumula(sapçık) uzunluğu (cm), radikula ve plumulanın yaş ve kuru ağırlıkları (g) belirlenmiştir. Çimlenme oranıverileri homojen olmadıklarından, Kruskal-Wallis ile analiz edilmiş ve karşılaştırma için Dunn testikullanılmıştır. Homojenlik gösteren diğer özellikler ise tesadüf parselleri deneme deseninde analizedilmiş ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile ortalamalar karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistik analizsonucunda incelenen tüm parametrelerin tuz uygulamasından önemli derecede etkilendiğibelirlenmiştir. Araştırmada incelenen tüm parametreler birlikte değerlendirildiğinde,SorgumSudanotu melezinin (Sorghum bicolorSorghum sudanense) greengo çeşidinin çimlenme vefide gelişimi bakımından 220 mM NaCl dozuna kadar olan (0-200 mM aralığında) tuz uygulamalarınıtolere edebildiği sonucuna varılmıştır. In this study the seeds were germinated at 20 1 C in the petri dishes, which was aimed todetermine the effect of different salt doses to germination and seedling growth in aSorghumSudangrass (Sorghum bicolorSorghum sudanense) cultivar called ‘‘greengo’’. Sixteen differentsalt doses (0, 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200, 220, 240, 260, 280, 300 mM NaCl) were appliedto the petri dishes. The experiment was established in randomized plots experimental design with 10replications. In the study, germination rate (%), number of days of germination (days), length of radicleand plumula (cm), fresh and dry weights (g) of radicle and plumula were determined. Since thegermination rate data were not homogeneous, they were analyzed with Kruskal-Wallis and forcomparison the Dunn test was used. Other parameters showing homogeneity were analyzed inrandomized plot design and the means were compared by Tukey multiple comparison test. It wasdetermined that all of the parameters examined in the statistical analysis were effected significantly bysalt application. When all of the examined parameters were evaluated together, it was concluded thatthe greengo cultivar which belong to SorghumSudangrass can tolerate salt application up to a dose of220 mM NaCl (between 0-200 mM) in terms of germination and seedling growth.
Source
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri DergisiVolume
4Issue
2URI
https://doi.org/10.24180/ijaws.444758https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJME9UTXdNQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7598