• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of fruit characteristics of cactus pear selected from Adana province

Date

2016

Author

Tütüncü, Mehmet
Sarıe, Abdulkadir
Imrak, Burhanettin
Çömlekçioğlu, Songül
Küden, Ali
Küden, Ayzin Baykam

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışma Adana bölgesinden seçilen otuz bir dikenli incir genotipinin pomolojik özelliklerini belirlemek için gerçekleştirilmiştir. 2012 ve 2013 yıllarındaseleksiyonu yapılan genotiplerden doğal ortamlarında meyveler toplanmış ve on farklı meyve özelliği kullanılarak değerlendirilmiştir. Genotiplerin değerlendirilmesinde tartılı derecelendirme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, ortalama meyve ağırlığı 80g, meyve başına ortalama tohum sayısı 240, seçilen genotiplerde meyve şekli genel olarak eliptik (%64.74) olarak bulunmuştur. Meyve kabuğunun soyulma zorluğu orta (%54.83) olarak sınıflandırılmıştır. Genotiplerin suda çözünebilir kuru madde miktarı %7 ile %17, pH 5.17-7.36 arasında bulunmuştur. Titre edilebilir asitlik genotipe bağlı olarak önemli farklılık göstermiş ve %1.94 ile %9.08 arasında bulunmuştur. Basit derecelendirme yöntemi sonucunda 01 OP 19 no.lu genotip en yüksek puanı almıştır
 
The study was performed on thirty one cactus pear genotypes selected from Adana province in Turkey to determine their pomological characteristics. Fruits of selected genotypes were collected from their natural sites in 2012 and 2013 and the fruit characteristics were evaluated by using ten different fruit traits. The results showed that the average fruit weight was about 80 g, the average seed number per fruit was 240 and the fruit shape of the selected genotypes was generally elliptical (64.74%). Ease of fruitpeeling were classified as medium (54.83%). Total Soluble Solids (TSS) of the genotypes were determined between 7% and 15% and the pH value was between 5.17 and 7.36. Titratable acidity content (TA) was found to be significantly different in a genotype-dependent way and acidity varied between 1.94% and 9.08%. The simplified scoring method was used to evaluate the selected genotypes and the genotype of 01 OP 19 gave the highest score
 

Source

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

31

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBM01EQXhNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7525

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.