• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Osmanlı Devleti’nde et muayenesi ile ilgili düzenlemeler

Date

2011

Author

Gölcü, Berfin Melikoğlu

Metadata

Show full item record

Abstract

Ondokuzuncu yüzyıl sonunda Osmanlı Devletinde, veteriner halk sağlığı çalışmaları kapsamında, et muayenesi ile ilgili çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de hayvan sağlığını korumaya yönelik ilk hukuki düzenleme, 1893 yılında yürürlüğe konulmuş, daha sonra yapılan değişiklikler ile dışarıdan gelen kasaplık hayvanların ve etlerin muayenesinde izlenecek yollar belirtilmiştir. Bununla birlikte, 1905 yılında Hamidiye Etfal Hastanesinde oluşturulan bir komisyon tarafından kasaplık koyunların ve etlerinin muayene, muhafaza ve nakilleri ile mezbahaların taşımaları gereken şartları belirten bir talimatname hazırlanmıştır. İzleyen yıllarda, veteriner hekimlerin halk sağlığı çalışmalarındaki etkinliği, yasal ve yapısal düzenlemelerle arttırılmıştır. Bu çalışma ile Osmanlı Devletinde et muayenesi ile ilgili saptanabilen düzenlemeleri, yeni bilgiler ışığında veteriner hekimliği tarihi açısından değerlendirmek amaçlanmıştır.
 
At the end of the nineteenth century, within the scope of activities related to veterinary public health, various regulations were made for meat inspection in the Ottoman State. The first legal regulation aimed at the protection of animal health was enforced in 1893. Subsequent amendments to this legal text laid down the procedures to be followed in the inspection of animals for slaughter and meat imported into the Ottoman territories. Furthermore, in 1905, an ordinance was drawn up by a commission assigned at the Hamidiye Etfal Hospital, which determined the conditions to be met during the inspection, storage and transport of ovine animals for slaughter and mutton, and conditions to be fulfilled at slaughterhouses. In the following years, the role of the veterinary profession in public health efforts was strengthened through legal and administrative regulations. The present study is aimed at the assessment of the regulations made in the Ottoman State for meat inspection, in light of newly found data, and from the perspective of the history of veterinary medicine.
 

Source

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi

Volume

82

Issue

2

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRNd05qY3hNUT09
https://hdl.handle.net/20.500.12712/7479

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.