Katı ortam kültüründe NaCI'ün domates bitkisinin verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri
Özet
Bu çalışmanın amacı, katı ortam kültüründe besin çözeltisine artan dozlarda ilave edilen sodyumklorür (NaCl)'ün domates bitkisinde verim ve bazı kalite özelliklerine etkilerini belirlemektir. Buamaçla sera şartlarında tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenen çalışmada, domatesbitkisine verilen besin çözeltisine 3 tekerrürlü olarak 4 dozda (0, 14.1, 44.4 ve 40.4 mM) NaCI ilaveedilmiştir. Besin çözeltisine NaCI ilavesi domates verimini önemli derecede azaltmıştır. Verimdekiazalma NaCl'ün 14.1 mM dozunda önemsizdir. Besin çözeltisine NaCl ilavesi gövde yaprak kuru madde miktarını 14.1 mM doz seviyesinde önemli derecede artırmış, fakat yüksek dozlarda önemliderecede azaltmıştır. Besin çözeltisine NaCl ilavesinin kök kuru madde miktarına etkisi düşükdozlarda önemsiz, fakat yüksek dozda önemli bulunmuştur. Domates meyve suyu pH'sı NaClilavesi ile önemli derecede azaltmıştır. Meyvede çözünebilir katı oranını (brix) NaCl önemliderecede artırmıştır. Ancak, çiçek burnu çürüklüğü görülen meyve sayısı NaCl ilavesi ile önemliderecede artmıştır The aim of this study is to determine the effects of increasing doses of NaCl added to the nutrient solutions on the yield and fruit quality of tomato plant growin in substrate culture. The experimentwas arranged in a randomized plots design with four NaCI doses (0, 14.1, 44.4 and 40.4 mM) and 3replicates under greenhouse conditions. Supplementing the nutrient solution with NaCl decreasedthe yield of tomato significantly. The decrease in fruit yield is insignificant for the 14.1 mM dose ofNaCl. Supplementation of NaCI increased the amount of stem and leaf dry matter of tomatosignificantly at 14.1 mM, but decreased it in high doses. The effect of NaCl supplement on theamount of root dry matter was found to be insignificant in low doses whereas it was significant inhigh doses. Supplementation of NaCl reduced the pH of tomato juice significantly. With NaCl, the rate of soluble solids (brix) in fruits increased significantly. However, the number of fruits withblossom-end rot was significantly increased by additional NaCl
Kaynak
Anadolu Tarım Bilimleri DergisiCilt
31Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBM05qQTBOQT09https://hdl.handle.net/20.500.12712/6841