• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Veteriner Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Veteriner Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çörek otunun(nigella sativa) yapısı ve akciğerler üzerindeki antioksidan etkisi

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Tez (6.055Mb)

Date

2022

Author

Taşkan, Kübra

Metadata

Show full item record

Citation

Taşkan, K. (2022). Çörek otunun(nigella sativa) yapısı ve akciğerler üzerindeki antioksidan etkisi. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Abstract

Nigella sativa , halk arasından bilinen adıyla çörekotu, genellikle Akdeniz kıyılarında yetişen otsu bir bitkidir. Son zamanlarda bitki antioksidanları yan etkilerinin az olması ve besin takviyesi olarak kullanılması sebebiyle sıkça tercih edilir hale gelmiştir. Tüm zamanların bitkisi olan çörek otu (Nigella Sativa), insanlar tarafından sağlığı desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Timokinonun (TQ) yüksek antioksidan özelliğinden dolayı birçok hastalıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan birçok çalışmada timokinonun (TQ) antimikrobiyal, antiinflamatuar, antikanser, antioksidan, antifibrotik, antihistaminik, hipoglisemik ve antidiyabetik etki gösterdiği ileri sürülmektedir. Timokinonun (TQ) toksik etkisi ancak çok yüksek dozlarda görülmektedir. Timokinon (TQ) yüksek biyolojik yapısı ve düşük toksisitesi sebebiyle dikkat çekmekte ve terapötik ilaçlara alternatif olabilmektedir. Çörek otu (Nigellasativa) bitkisi ve yağı asırlar boyunca, Afrika'da, Asya'da ve Ortadoğu'da; günümüzde ise Amerika ve Avrupa'da milyonlarca insan tarafından sağlığı desteklemek için kullanılmıştır. Bilimsel araştırmalar sonucunda çörek otu tohumu yapısında bulunan vitaminler, etken maddeler ve önemli yağ asitleri nedeni ile bilim adamları tarafından tüketilmesi önerilen bir ürün olmuştur. Bu çalışmada, çörek otunun aktif bileşenlerinden biri olan timokinonun akciğerler üzerindeki antioksidan etkisinin kapsamlı değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
 
Nigella sativa, popularly known as black cumin, is a herbaceous plant that usually grows on the Mediterranean coast. Recently, plant antioxidants have become frequently preferred due to their low side effects and nutritional supplementation. Nigella Sativa, an all-time plant, has been used by people to promote health. Thymoquinone (TQ) is widely used in many diseases due to its high antioxidant properties. Many studies suggest that thymoquinone (TQ) has antimicrobial, antiinflammatory, anticancer, antioxidant, antifibrotic, antihistaminic, hypoglycemic and antidiabetic effects. The toxic effect of thymoquinone (TQ) is only seen at very high doses. Thymoquinone (TQ) attracts attention due to its high biological structure and low toxicity and may be an alternative to therapeutic drugs. Nigella (Nigella sativa) plants and oil for centuries in Africa, Asia and the Middle East today is by the United States and millions of people in Europe to promote health was a plant used and has been a material referenced in terms of health. As a result of scientific research, it was suggested that the seeds of vitamins, active substances and essential fatty acids should be consumed by scientists due to acid. In this study, it was aimed to comprehensively evaluate the antioxidant effect of thymoquinone, one of the active components of black cumin, on the lungs.
 

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/142453.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/34225

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [4]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.