• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı kanatlı türlerinde kuluçka öncesi ön ısıtma uygulamasının kuluşka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkileri

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Tez (1.720Mb)

Tarih

2021

Yazar

Çalık, Şeyda

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Çalık, Ş. (2021). Farklı kanatlı türlerinde kuluçka öncesi ön ısıtma uygulamasının kuluşka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkileri. (Yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Özet

Bu tez çalışmasında keklik ve beç tavuğundan elde edilen yumurtalarda iki farklı çalışma yürütülmüştür. Çalışmanın kuluçkalık yumurta materyali, Tarım ve Orman Bakanlığı, Yozgat Keklik Üretim İstasyonu’ndan temin edilmiştir. Toplamda 491 adet keklik yumurtası ve 515 adet beç tavuğu yumurtası kullanılmıştır. 5 gün süreyle toplanan yumurtalar 18°C sıcaklık ve %70 nispi nem seviyesinde yumurta depolama makinelerinde muhafaza edilmiştir. Rastgele seçilen yumurtalar ikişer saat ara ile 8, 6, 4 saat ve kontrol grubu olmak üzere dört farklı ön ısıtma gruplarına ayrılmıştır. Ardından yumurtaların ağırlık kaybı, döllülük, çıkış gücü ve kuluçka randımanı yüzdeleri hesaplanmıştır. Birinci çalışmada keklik yumurtaları kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce 28°C sıcaklık ve %60 nem oranında 4, 6 ve 8 saat ısıtıldıktan sonra kuluçka işlemi yapılmıştır. Keklik yumurtalarında ön ısıtma uygulanmayan grupta çıkış gücü %73.31 olarak gerçekleşirken, 4, 6 ve 8 saat ön ısıtma uygulanan gruplarda sırası ile %75.48, %89.50 ve %92.94 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çalışmada, keklik yumurtalarına uygulanan tüm işlemler aynı şekilde beç tavuğu yumurtalarına da uygulanmıştır. Beç tavuklarında ise ön ısıtma yapılmayan grupta çıkış gücü %69.60 olarak gerçekleşirken, 4, 6 ve 8 saat ön ısıtma uygulanan gruplarda sırası ile %80.07, %84.38 ve %78.23 olarak gerçekleşmiştir. Her iki çalışmada da civciv kalitesi değerlendirmesinde Pasgar skorlaması yapılmış olup, civciv ağırlık ve uzunluk ölçüleri alınmıştır. Her iki kanatlı türünde de yumurtalarda ön ısıtma uygulaması civciv kalitesi ve çıkış gücünde artışlara neden olmuştur. Keklik yumurtalarında en iyi çıkış gücü 8 saatlik ön ısıtmada gerçekleşirken, beç tavuklarında 6 saatlik ön ısıtmada sağlanmıştır. Buna karşın her iki türde de uygulanan ön ısıtma sürelerinde kontrol grubuna göre önemli gelişmeler sağlanmıştır.
 
Two different experiments on partridge and guinea fowls eggs were conducted in this thesis Project. Hatching egg material of the study was provided from Ministry of Agriculture and Forestry, Yozgat Partridge Production Station. 491 partridge eggs and 515 guinea fowl eggs were used in total. Collected eggs were maintained at 18°C and 70% relative humidity level in storage machines for 5 days. Randomly selected eggs were divided into four different preheating groups as control group and for 8, 6, 4 hours with two hour interval. Subsequently, percentages of weight loss, fertility, hatchability and incubation yield of the eggs were calculated. In the first experiment, partridge eggs were pre heated for 4, 6 and 8 hours at 28°C temperature and 60% relative humidity before placing incubation machine and then incubated. Control group which was not preheated had 73.31% hatchability while 4, 6 and 8 hours preheated groups had 75.48%, 89.50% and 92.94% hatchability rates, respectively. In the second experiment, same treatments as partridge eggs were applied to guinea fowl eggs. In guuinea fowls, the hatchability was 69.60% in the group without preheating, while it was 80.07%, 84.38% and 78.23% in the groups respectively, 4, 6 and 8 hours of preheating. In both studies, Pasgar scoring was performed for chick quality assessment and chick weight and length measurements were taken. Preheating of eggs in both poultry species resulted in increases in chick quality and hatchability. While the best hatchability in partridge eggs was 8 hours of preheating, guinea fowls were provided in 6 hours of reheating. On the other hand, significant improvements were achieved in the preheating times applied in both species compared to the control group.
 

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/135631.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/33736

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [122]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.