• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Postbiyotikler ve sağlık üzerine etkileri: Sistematik derleme

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (845.0Kb)

Date

2021

Author

Açar, Yasemin
Sökülmez Kaya, Pınar

Metadata

Show full item record

Citation

Açar, Y., Sökülmez Kaya, P. (2021). Postbiyotikler ve sağlık üzerine etkileri: Sistematik derleme. Literatür Eczacılık Bilimleri Dergisi, 10(2), 276 - 284. Doi: 10.5336/pharmsci.2021-82004

Abstract

İntestinal mikrobiyota sindirim sistemi, deri, ürogenital sistem ve solunum sisteminde bulunan çeşitli mikroorganizmalardan oluşmaktadır. Probiyotik, prebiyotik ve bu 2 bileşenin kombinasyonundan oluşan sinbiyotikler mikrobiyota homeostazınının sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Postbiyotik kavramı ise probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklere kıyasla son yıllarda gelişmekte olan yeni bir kavramdır. Probiyotik, bakterilerin metabolik aktiviteleri sonucunda postbiyotik adı verilen, suda çözünebilen ekzopolisakkarid, organik asit, kısa zincirli yağ asitleri, lipoteikoik asit, hücre yüzey proteinleri, vitamin ve bakteriyosin gibi metabolitler üretilmektedir. Postbiyotikler; termal işlem, yüksek basınç, ultraviyole ışın ve sonikasyon gibi çeşitli yöntemlerle Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi probiyotik mikroorganizmaların inaktivasyonundan elde edilmektedir. Postbiyotikler, bakteriyosin üretimi ile bağırsak mikrobiyotası ve epitel bariyer fonksiyonunun düzenlenmesi, peptidoglikan, lipoteikoik asit ve ekzopolisakkarid gibi metabolitlerin üretimi ile immün hücre yanıtının modülasyonu, antibiyofilm özelliği ile patojenlere karşı inhibitör rol üstlenmesi gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Bu özellikleri ile antienfektif, antibakteriyel ve antioksidan etki göstererek konakçı sağlığınıolumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca postbiyotiklerin proapoptotik hücrelerin ölüm yolaklarını aktive ederek kolorektal kanser üzerinde de olumlu etkilerinin olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Konakçı sağlığı üzerindeki etkilerine ek olarak ekzopolisakkarid ve bakteriyosin gibi postbiyotik çeşitleri emülgatör, stabilizatör ve kıvam artırıcı özellikleri ile besin endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır. Tüm bu özellikleri ile postbiyotikler sağlık üzerine etkileri açısından oldukça önemlidir. Bu derleme, postbiyotikler ve sağlık üzerine etkilerini incelemek amacıyla yazılmıştır.
 
Intestinal microbiota consists of various microorgan isms found in digestive system, skin, urogenital system and respira tory system. Synbiotics consisting of probiotics, prebiotics and thecombination of these two components play an important role in main taining microbiota homeostasis. The concept of postbiotics is a newconcept that has been developing in recent years compared to probi otics, prebiotics and synbiotics. As a result of the metabolic activitiesof probiotic bacteria, metabolites such as water-soluble exopolysac charide, organic acid, short-chain fatty acids, lipoteichoic acid, cellsurface proteins, vitamins and bacteriocin are produced. Postbioticsare obtained from the inactivation of probiotic microorganisms suchas Lactobacillus and Bifidobacterium by various methods such asthermal treatment, high pressure, ultraviolet light and sonication.Postbiotics have various features such as bacteriocin production andregulation of intestinal microbiota and epithelial barrier function,modulation of immune cell response with the production of metabo lites such as peptidoglycan, lipoteichoic acid and exopolysaccharide,their antibiofilm feature and inhibitory role against pathogens. Withthese properties, it affects the host health positively by showing anti infective, antibacterial and antioxidant effects. In addition, there arestudies showing that postbiotics may have positive effects on col orectal cancer by activating the death pathways of proapoptotic cells.In addition to their effects on host health, postbiotic varieties such asexopolysaccharide and bacteriocin are frequently used in the food in dustry with their emulsifier, stabilizer and thickener properties. Withall these features, postbiotics are important in terms of their effects onhealth. This review was written to examine postbiotics and their ef fects on health.
 

Source

Literatür Eczacılık Bilimleri Dergisi

Volume

10

Issue

2

URI

http://doi.org/10.5336/pharmsci.2021-82004
https://hdl.handle.net/20.500.12712/33381

Collections

  • Makale Koleksiyonu [4]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.