• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Esbiothrin içeren sinek kovucu likitlerin burun mukozasına etkilerinin deneysel olarak araştırılması / Asude Ünal; Danışmanı Mehmet Koyuncu.

Date

2005

Author

Ünal, Asude

Metadata

Show full item record

Abstract

Sineklerin zararlı etkilerinden korunmak için evlerde yaygın olarak kullanılan ve solunum yoluyla alınan esbiothrinin (Detan Elektrolikit)R rat burun mukozasında meydana getirdiği değişiklikleri histopatolojik olarak inceledik.Çalışmaya 40 deney, 10 tane de kontrol olmak üzere toplam 50 rat dahil edildi.Deney grubu 4'e ayrılarak her bir grup 10 rattan oluştu.Deney grubu 1, 4, 8, ve 12 hafta süre ile esbiothrine maruz bırakıldı.Maruz kalma sürelerinin sonunda ratlar sakrifiye edilerek burun alt konka mukozasından örnek alındı ve bu örneklerin inflamasyon gelişimi goblet hücresi ve mukoid bezlerde artış, silya ve epidel kaybı, intraepidelyal inflamatuar hücre varlığı ve metaplazi gelişimi açısından histopatolojik olarak değerlendirildi.Yapılan histopatolojik incelemede, deney grubundaki ratların burun mukozasında kontrol grubu ile karşılaştırıldığında inflamasyon gelişimi, goblet hücresi ve mukoid bezlerde artış,silya ve epitel kaybı ve intraepitelyal inflamatuar hücre varlığı açısından anlamlı fark saptandı.(p[0.05).Ancak metaplazi gelişimi açısından anlamlı bir ilişki saptanamadı (p]0.05).Sonuç olarak , yaygın olarak kullanılan ve zararlı etkilerinin olmadığı bildirilen pyrethroid insektisidlerin burun mukozasında ortaya çıkardığı histopatolojik değişikliklerin toksik nedenlerle meydana gelen rinitlerle aynı bulgular gösterdiği görülmüştür.İleri bir çalışmanın gönüllü insanlarda klinik ve laboratuar verileri ile desteklenerek yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/19681.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/32505

Collections

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [66]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.