• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Tıp Fakültesi
  • Cerrahi Tıp Bilimleri
  • Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ratlarda taurolidin ve ginkgo biloba ekstresinin kolon anastomozu patlama basıncı üzerine etkileri / Fatih Deniz ; Danışman Kenan Erzurumlu

Date

2007

Author

Deniz, Fatih

Metadata

Show full item record

Abstract

Gastrointestinal sistem cerrahisi sonrası gelişen mortalite ve morbiditeden sorumlu faktörler içerisinde anastomoz kaçakları halen ilk sıradaki yerini korumaktadır. Anastomoz iyileşmesi sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için pek çok faktörün birlikte sağlanması gerekmektedir.Anastomozun kanlanması ve oksijenasyonu bunların en önemlileridir.Anastomoz iyileşmesi sürecinde oluşan medyatör ve sitokinlerin yara iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri bir çok araştırmaya hala konu olmaktadır.Kolon temizliği ve hazırlığı yapılmadan yapılan anastomozlarda,lokal kontaminasyon durumunda inflamasyon olması ve diseksiyon sırasında iskemi oluşması ve anastomoz sonrası dolaşım ve kanlanmanın önemi iyileşme sürecinde oluşan Platellet aktive edici faktör ve diğer zararlı medyatör ve sitokinlerin zararlı etkilerine karşı; Ginkgo Biloba Ekstresi olan EGB 761 ve Taurolidin iyileşme süreci üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülerek bu çalışma planlanmıştır.Barsak temizliği vermeden ve oluşacak lokal kontaminasyona aldırmadan sol kolonda diseksiyon yapıp rezeksiyon ve primer anastomoz uyguladığımız onar rattan oluşan 3 grup oluşturuldu.1.Grup kontrol grubu olup, anastomoz öncesinde ve sonrasında intraperitoneal SF ile irrigasyon yapıldı.2.Grup Ginkgo Biloba Ekstresi grubu olup aynı şekilde anastomoz öncesi ve sonrası Ginkgo Biloba Ekstresi solusyonu ile irigasyon yapıldı.3.Grup Taurolidin grubu olup aynı işlemler yapılıp taurolidin solusyonu ile irigasyon yapıldı.Bütün gruplar post-op. 7.Gün sakrifiye edilerek barsak patlama basıncı, anastomoz hattında hidroksiprolin düzeyi ve histopatolojik inceleme yapılıp ayrıca yapışıklık incelendi.1.Grubun ortalama patlama basıncı 104.60 mmHg, 2.ve 3. Grubun ortalama patlama basınçları sırası ile 122.30 ve 168.10 mmHg ölçüldü.Doku hidroksiprolin değerleri ise sırası ile ortalama 0.25350-0.37620 ve 0.55410 µg/mg.ölçüldü.Bu durumda taurolidin grubunun her iki gruptan ginkgo biloba grubunun da kontrol grubundan anlamlı derecede yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkiler elde edilmiştir (p[0.01).Ayrıca histopatolojik inceleme ile anastomoz iyileşem skoru istatistiksel olarak taurolidin grubunun diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p[0.01).Ayrıca ginkgo biloba ekstresin kontrol grubuna göre daha fazla yapışıklığa neden olduğu taurolidin grubunun ise daha az yapışıklık yaptığı gördük.Sol kolon anastomozu sonrası oluşan anastomoz iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörlerin tedrici olarak taurolidin ve ginkgo biloba ile nötralize edilebildiğine dair bulgular elde edilmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/12484.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/31911

Collections

  • Uzmanlık Tez Koleksiyonu [77]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.