• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Amatör futbolcuların tekrarlı sprint testi ile yorgunluk ve toparlanma düzeylerinin belirlenmesi / Suat Aybek; danışman Osman İmamoğlu

Tarih

2000

Yazar

Aybek, Suat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Çalışmanın amacı, amatör futbolcuların tekrarlı sprint testi ile yorgunluk ve toparlanma düzeylerini belirlemektir. Bu amaçla deney grubu olarak; 19 amatör futbolcu ve kontrol grubu olarak da 19 Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri 34,2 metrelik mesafede ve sprint aralarında 25 saniyelik dinlenme koşu periyodunun olduğu sprint testine tabi tutulmuşlardır. Deneklerden futbolcu grubunun ortalama yaşı 21,63 ± 2,55 yıl, boy uzunluğu 175,31 ± 4,78 cm, vücut ağırlığı 68,10 ± 6.18 kg dolayında bulunurken, Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin yaş ortalamaları 21,263 ± 1,69 yıl, boy ortalamaları 171,38 ± 23,08 cm ve 72,73 ± 5,42 kg oranında ortalama vücut ağırlıklarına sahip bulunmuşlardır. Test verilerinin analizinde, Scheffe Post Hoc Çoklu Kıyaslama ve Anova testleri kullanılmıştır. Yorgunluk ve toparlanma düzeylerinin belirlenmesi Bongsbo'ya ait sprint testindeki metoda göre yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre amatör futbolcularda yorgunluk değeri 0,40 saniye, Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinde ise bu oran 0,43 saniye olarak tespit edilmiştir. (p‹ 0,05 ). Futbolcularla öğrenci grubunun koşular sonrası toparlanma nabızlarını kıyasladığımızda istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p‹ 0,05 ). Her iki denek grubunun 7 sprint koşu ve sonrası toparlanmadaki kalp atım sayıları Scheffe çoklu kıyaslama testiyle karşılaştırılması yapıldığında ise çıkan sonuca göre, amatör futbolcular daha iyi koşu zamanına ve daha iyi toparlanma değerine sahip bulunmuştur. Amatör futbolcularda 7 koşu ortalama değeri 6.23 ± 0.60 saniye , Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin koşu ortalaması ise 7.07 ± 0.49 saniye dir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/33929.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28742

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [155]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.