• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Anatomi Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Anatomi Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yenidoğanda nevrus ischiadicus'un anatomik incelenmesi / Serdar Çolakoğlu; Danışman Bünyamin Şahin.

Date

2001

Author

Çolakoğlu, Serdar

Metadata

Show full item record

Abstract

Yenidoğanlarda gluteal bölgeye yapılacak enjeksiyonlar yada girişimler sırasında n. ischiadicus risk altındadır. Nervus ischiadicus'un yenidoğanlarda gluteal bölgeye çıkışı ve seyri ile ilgili böyle bir çalışmaya rastlayamadığımızdan bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Çalışmamızda 20 yenidoğan kadavrasının (11 erkek,9 kız)40 alt ekstremitesi diseke edilerek n. ischiadicus'un gluteal bölgeye çıkışı ve uyluk arka bölgesindeki seyri stereomikroskop altında incelendi. Nervus ischiadicus'un gluteal bölgeye çıkış modelleri 5 tip altında toplanarak incelendi. Tip 1: Nervus ischiadicus'un normal çıkış ve seyir gösterdiği tiptir. Buna göre ischiadicus for. intrapiriforme2den çıkarak gluteal bölgeye çıkıyordu. Bu tip %72.5 oranında görüldü.Tip 2: Nervus ischiadicus'un gerçek anlamda oluşmadığı bu tipte; n. tibialis ve n. fibularis communis for. intrapiriforme'den ayrı sinirler halinde çıkarak uyluk arka bölgesinde uzanıyorlardı. Tip 2 %7.5 oranında görüldü. Tip 3: Musculus piriformis'i delip geçen n.fibularis communis ve for. intrapiriforme'den çıkan n. tibialis'in birleşmesi sonucu n. ischiadicus'un oluştuğu modeldir. Bu model %10 oranında görüldü. Tip 4:Bu modelde n.fibularis communis, m.piriformis'i delerek ve n. tibialis for. intrapiriforme'den çıkarak iki sinir uyluk arka bölgesinde ayrı sinirler olarak uzanıyorlardı. Tip 4%7.5 oranında görüldü. Tip 5: Nervus fibulariscommunis for suprapiriforme'den ve n.tibialis ,for.intrapiriforme'den çıkarak iki sinir n. ischiadicus'u oluşturmak üzere birleşiyordu. Tip 5 %2.5 oranında görüldü. Nervus ischiadicus'un uyluğun alt 1/3'ünde uç dallarına ayrılmada kuvvetli bir eğilim gösterdiği belirlendi. Bulgularımızın çoğu fetuslarda ve yetişkinlerde yapılan çalışmalrındaki sonuçlarla uyum göstermektedir. Elde ettiğimiz sonuçların bu bölgedeki klinik uygulamalarda yararlı olacağını düşünüyoruz.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36295.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28571

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [11]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.