Kesim öncesi aç bırakma sürecince içme suyu ile nişasta, sakkaroz veya glikoz verilen etlik piliçlerin bazı et ve karaciğer kalite özellikleri / Canan Kop ; Danışman Nuh Ocak.
Özet
Bu çalışma, kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyu ile mısır nişastası, sakkaroz veya glikoz verilen etlik piliçlerin bazı et ve karaciğer parametrelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini Ross 308 ırkı 200 adet kesim yaşına (42 gün) gelmiş etlik piliç oluşturmuş ve çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü 5 muamele grubu olarak planlanmıştır. Deneme süresince (10 saat) kontrol grubuna (K) yem ve su verilirken, aç bırakma grubuna (AÇB) sadece saf su verilmiştir. Glikoz (G), sakkaroz (S) ve nişasta (N) gruplarına da bu maddelerden biri ilave edilen (%0.3) su verilmiştir. Deneme sonunda kesim özellikleri, ette renk (L*: Parlaklık, a*: Kırmızılık, b*: Sarılık), pH, su tutma kapasitesi (STK), besin madde bileşimi, karaciğerde renk ve besin madde bileşimi, kan plazmasında glikoz, trigliserid, kolesterol, total lipid ve kan ürik asit azotu parametrelerini belirlemek için her tekerrürden 1 erkek 1 dişi olmak üzere toplam 40 hayvan kesilmiştir. Renk ve pH değerleri kesimden 45 dakika sonra (ilk değer) ve 24 saat sonra (son değer) olmak üzere 2 defa ölçülmüştür.Kesim öncesi aç bırakma, K grubuna göre canlı ağırlık kaybına neden olmuştur (P[0.01). G grubunun çanlı ağırlık kaybı AÇB grubundan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01). AÇB grubunun su tüketimi K grubuna göre daha düşük bulunmuştur (P[0.05). Karkas randımanı bakımından K grubu muamele gruplarından daha düşük (P[0.01), sindirim sistemi ağırlığı bakımından ise daha yüksek değere sahip olmuştur (P[0.01). Göğüs eti ilk (kesimden sonra 45. dakikada ölçülen) b* değeri K grubunda diğer gruplarından (P[0.05), son (kesimden sonra 2. saatte ölçülen) b* değerleri ise S ve K gruplarında, N grubundan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01). Göğüs eti son a* değeri N grubunda AÇB grubundan daha yüksek bulunmuştur (P[0.05). Göğüs eti Chroma değeri bakımından K ve S grupları diğer gruplara göre daha düşük değere sahip olmuştur (P[0.05). K grubuna göre muamele gruplarının göğüs eti renginde meydana getirdiği değişim ( D) ilk değer bakımından N grubunda G grubundan, son değer bakımından ise N grubu AÇB ve G grubundan daha yüksek değere sahip olmuştur (P[0.05). İçme suyuna sakkaroz veya glikoz ilavesi but eti ilk b* değerini kontrol grubuna göre düşürmüştür (P[0.01). But eti son Hue açısı değeri K grubunda AÇB grubundan daha düşük bulunmuştur (P[0.05). N grubunun but eti son D değeri diğer muamele gruplarından daha yüksek bulunmuştur (P[0.05). Muameleler göğüs eti pH değerinde bir farklılık meydana getirmezken (P]0.05), içme suyuna sakkaroz ilavesi K ve N grubuna göre but etinin ilk pH değerini düşürmüş (P[0.01), son pH değerini yükseltmiştir (P[0.05). Kontrol grubunun karaciğer ilk L* değerleri N, G ve AÇB gruplarından daha yüksek (P[0.01), S grubunun değeri ise AÇB, N ve G gruplarından daha düşük bulunmuştur (P[0.01). Kırmızılık (a* değeri) bakımından S grubu K ve AÇB gruplarından (P[0.05), b* değeri bakımından ise diğer gruplardan daha düşük bulunmuştur (P[0.01). Kontrolün karaciğer son L* değerleri muamele gruplarından daha yüksek (P[0.01), S grubunun değeri ise diğer muamelelerden daha düşük bulunmuştur (P[0.01). S grubunun son b* ve D değeri diğer gruplardan sırasıyla daha düşük ve daha yüksek bulunmuştur (P[0.05). Kan glikoz, ürik asit azotu ve ürik asit seviyesi bakımından S grubu, K grubundan daha düşük bulunurken (P[0.05), trigliserit değeri bakımından K grubu diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01). AÇB grubundan elde edilen etin ham yağ içeriğinin diğer gruplardan daha düşük olduğu saptanmıştır (P[0.05).Mevcut çalışmanın sonuçları, içme suyuna farklı karbonhidrat ilavelerinin, aç bırakmanın neden olduğu canlı ağırlık kaybını engellemede nispeten yetersiz kaldığını ve et kalitesi ile ilgili tüm ölçümler üzerine aynı doğrultuda ve kararlılıkta etki etmediğini göstermiştir.