Keçilere vitamin E destekli kesif yemle flashing uygulamasının performansa olan etkileri / Mehmet Duymaz; Danışman B. Zehra Sarıçiçek
Özet
Bu çalışmada keçilere uygulanan flushing yemlemesinde kesif yeme değişik düzeylerde vitamin E ilavesinin (0mg/gün (K0), 30mg/gün (K1) ve 45 mg/gün (K2)) ananın döl verim özellikleri ve yavrunun verim özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır.Denemede hayvan materyali olarak yaşları 1.5-3 arasında değişen 21 baş Akkeçi, 2 baş arama tekesi ve bir adet aşım tekesi kullanılmış.Yem materyali olarak; kaba yem (fiğ kuru otu), ticari kesif yem karması ve kesif yeme ilave olarak vitamin E (toz formda; %50 DL-alfatokeferol asetat) preparatı kullanılmıştır.Teke katımı öncesi teke katımı ve teke katımı sonrasını kapsayan toplam 9 haftalık süre içinde K0, k1 ve K2 grupları arasında vitamin E takviyesinin keçilerde yem tüketimi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, gebelik oranı, teke altı keçi başına doğan oğlak sayısı, oğlak doğum ağırlığı ile sütten kesim ağırlığı ve yavru yaşama gücü üzerine etkisinin önemli olmadığı bulunmuştur.(P]0.05).Tekiz ve ikiz doğumlar açısından K0, K1 ve K2 grupları arasında önemli farklılıkların (P[0.05) olduğu saptanmıştır.Özellikle K2 grubunda görülen tekizlik oranı önemli derecede (P[0.05) düşerken,ikiz doğum oranı istatistiki olarak önemli derecede (P[0.05) yükselmiştir.