Karakaya koyunlarının et verimlerinin arttırılmasında yerli ve yabancı genotiplerden yararlanma imkanları / Mustafa Olfaz; Danışman Erdoğan Selçuk.
Özet
Bu araştırma, Karayaka koyun ırkının et ve döl verim özelliklerini geliştirmek için Sakız, Alman Siyah Baş ve Hampshire Down ırkı ile melezlenmesi neticesinde elde edilen kuzuların büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler büyüme döneminde 36 KY, 32 SK x KY (F1). 27 ASB x KY (F1) ve 30 baş HD x (F1) toplam 124 kuzudan, besi döneminde ise 4 genotipten toplam 43 baş tekiz erkek kuzudan elde edilmiştir. Büyüme döneminde saf Karakaya, Sakız x Karakaya (F1),Alman Siyah Baş x Karakaya (F1) ve Hampshire Down x Karakaya(F1) kuzularında doğum ağırlığı sırasıyla 3.25, 3.47, 3.55 ve 3.67 kg; 30. gün ağırlığı 8.84, 9.47, 9.22 ve 9.67 kg; 75. gün ağırlığı 16.27, 18.03, 18.07 ve 18.89 kg; 75. gündeki yaşama gücü %97.22, 100.00, 88.88 ve 96.66 olarak bulunmuştur. Besinin 42. günü (1. kesim) ve 63. günü (2. kesim) olmak üzere iki kez kesim yapılmıştır. Besi sonunda her gruptan birinci kesimde 5'er baş; ikinci kesimde 6'şar baş olmak üzere toplam 11 baş kuzuda kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, süt emme dönemindeki büyüme ve yaşama gücü bakımından Hampshire Down x Karakaya (F1) melezi kuzuların diğerlerine göre daha iyi durumda oldukları; besi gücü, kesim ve karkas özellikleri bakımından saf Karakaya kuzularının diğer üç melez gruptan geri oldukları, HampshireDown x Karayaka (F1) grubunun melez grupların en iyisi oldukları sonucuna varılmıştır.