• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bazı kaba ve dane yemlerin parçalanma karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Ali Vaiz Garipoğlu; Danışman B. Zehra Sarıçiçek.

Tarih

2001

Yazar

Garipoğlu, Ali Vaiz

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, Karadeniz Bölgesinin doğu, orta ve batı bölgelerinde yetiştirilen baklagil yem bitkilerinin (Yonca Kuru Otu-YKO, Korunga Kuru Otu-KKO, Fiğ Kuru Otu-FKO) ve dane yemlerin (arpa ve buğday) in situ parçalanabilirlikleri, parçalanma karakteristikleri ile enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, doğu, orta ve batı Karadeniz bölgelerinden her bir yem için 3' er örnek alınmış ve bu örneklerde ham besin maddeleri analizleri, in situ ve in vitro analizler yapılmıştır. Yetmiş iki saatlik KMP' leri YKO' nda doğu, orta ve batı bölgeleri için sırasıyla; % 67.39, 72.33 ve 72.54; KKO' nda % 63.24, 60.46 ve 63.24; FKO' nda % 68.20, 68.11 ve 70.49 olarak belirlenmiştir. KKO' nun 72 saatlik KMP değeri YKO ve FKO' na kıyasla önemli derecede düşük (P[ 0.05) bulunmuştur. OMP' ye ait 72 saatlik parçalanma değerleri YKO' nda sırasıyla; % 62.86, 68.12 ve 69.14; KKO' nda % 62.59, 59.51, 61.36; FKO' nda % 68.27, 65.88 ve 69.93 olarak saptanmıştır. KKO' na ait 72 saatlik OMP' liği YKO ve FKO' na göre önemli derecede düşük (P[ 0.05) olmuştur. YKO, FKO ve KKO' nun 72 saatlik HPP' likleri doğu, orta ve batı bölgeleri için sırasıyla; % 82.03, 89.84 ve 82.54; % 73.83, 77.43 ve 77.77; % 81.00, 78.76 ve 77.77 olarak belirlenmiştir. KKO ve FKO' nun 72 saatlik HPP değeri, YKO' nun 72 saatlik HPP değerine kıyasla önemli derecede düşük (P[ 0.01) saptanmıştır. KMP, OMP ve HPP' ne ait "a+b" parametreleri bakımından sırasıyla; YKO= FKO]KKO (P[ 0.01), YKO=KKO=FKO ve YKO]KKO=FKO (P[ 0.01) sıralaması saptanmıştır. YKO, KKO ve FKO' nun ME değerleri doğu, orta ve batı bölgeleri için sırasıyla; 1795.20, 1777.17 ve 1881.33 kcal/ kg KM; 1489.70, 1773.60 ve 1664.66 kcal/ kg KM; 1983.45, 1611.96 ve 1647.04 kcal/ kg KM olarak belirlenmiştir. YKO' nun ME değeri KKO' dan önemli derecede yüksektir (P[ 0.05). KKO ile FKO arasında ve YKO ile FKO arasında farklılık bulunmamıştır (P] 0.05). Arpa ve buğdaya ait 48 saatlik KMP değerleri doğu, orta ve batı bölgeleri için sırasıyla; % 89.75, 83.70 ve 84.67; % 91.38, 92.06 ve 90.44 olarak bulunmuştur (P] 0.05). Arpanın KMP değeri buğdaya göre önemli derecede düşük (P[ 0.01) saptanmıştır. OMP değerleri arpa ve buğday için doğu, orta ve batı bölgelerinde sırasıyla; % 89.64, 82.26 ve 85.84 ve % 89.76, 92.96 ve 88.29 olarak bulunmuştur. Arpanın ve buğdayın OMP değerleri arasında önemli derecede farklılık vardır (P[ 0.01). Doğu, orta ve batı bölgelerinden alınan arpa ve buğday örneklerinin 48 saat HPP' ri sırasıyla; % 93.42, 90.94 ve 92.88; % 96.15, 93.81 ve 95.38 olarak bulunmuştur. Buğdayın 48 saatlik HPP değeri arpadan önemli derecede yüksek (P[ 0.01) olmuştur. KMP' ne ait "a+b" parametresi bakımından arpa ile buğday arasında önemli düzeyde farklılık bulunmasına rağmen (P[ 0.01), OMP ve HPP' ne ait "a+b" parametreleri bakımından farklılık bulunmamıştır (P] 0.05). ME değerleri arpa için doğu, orta ve batı bölgelerinde sırasıyla; 1525.89, 1406.11 ve 1552.19 kcal/ kg KM olarak arpa için ise sırasıyla; 1702.54, 1713.02 ve 1542.85 kcal/ kg KM olarak saptanmıştır. Yemler ve bölgeler arasında farklılık bulunmamıştır (P] 0.05).

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36247.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28331

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [32]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.