Bafra Ovasında bazı sodik ve sodiklik riski taşıyan toprakların biyolojik özellikleri / Tuba Alpaslan; danışman Rıdvan Kızılkaya
Abstract
Özet,Bu tez çalışmasında; Bafra ovasındaki Kızılırmak deltasında, gerek Kızılırmak’ıngerekse de denizin etkisinde kalmış arazilerde açılan profil çukurlarında profil boyuncatoprakların mikrobiyolojik özelliklerindeki değişimin belirlenmesi ve topraklarınmikrobiyolojik özellikleri ile toprakların diğer bazı fiziksel, kimyasal özellikleri arasındakiilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, açılan 6 profil çukurunda horizon esasınagöre toprak örneklemesi yapılarak, toprakların sınıflandırılması yapılmış; toprakların fiziksel,kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri (mikrobiyal biyomas, mikrobiyal solunum, metabolikkatsayı, katalaz aktivitesi, dehidrogenaz aktivitesi) belirlenmiştir.Toprak sınıflandırma sistemine göre, araştırma yöresi toprakları Sodic Haplustert,Typic Calciaquert, Sodic Calciustert, Vertic Haplustept, Typic Ustipsamment olaraksınıflandırılmış ve tüm profillerde alt toprak katlarına inildikçe Na ve ESP (DeğişebilirSodyum Yüzdesi) artışları saptanmıştır. Ayrıca, toprakların mikrobiyolojik özelliklerinin alttoprak katlarına inildikçe gerilediği, meydana gelen bu gerilemelerin ise istatistiksel açıdanönemli olduğu saptanmıştır.Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda, toprakların mikrobiyolojiközellikleri ile toprak organik maddesi, toplam N, alınabilir P ve alınabilir K içerikleri arasındaönemli pozitif korelasyonlar, değişebilir Na ve ESP arasında ise önemli negatif korelasyonlarhesaplanmıştır.