• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Çeltik kavuzu kompostunun bitki su tüketimi ve toprak kalitesine etkisi / ; Zeynep Demir, Danışma Çoşkun Gülser

Date

2012

Author

Demir, Zeynep

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalı mada, çeltik kavuzu kompostunun (ÇKK) arazi ve sera ko ullarında toprakkalite parametrelerine, domates bitkisinin verimi, su tüketimi (ET) ve toplam su kullanımrandımanı (TWUE) üzerine olan etkileri ara tırılmı tır. OMÜ Ziraat Fakültesi ara tırmaalanı ve serasında yürütülen denmelerde, çeltik kavuzu kompostu yüzey topra ına (0-20cm) % 0, 3, 6 ve 9 dozlarında tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalıolarak uygulanmı tır.Çeltik kavuzu kompostu uygulamaları arazi ve serada toprak kalite parametrelerinigenelde iyile tirmi tir. Toprakların organik madde içerikleri ÇKK uygulamalarının %9 >%6 > %3 > kontrol sıralamasıyla önemli düzeyde artmı tır. Arazi ve serada ÇKKuygulamaları toprakların pH içeriklerini kontrole göre önemli derecede azaltırken,toprakların solunum oranı (CO2), EC, NO3-N, ve yarayı lı P de erlerini artırmı tır.Toprakların de i ebilir Ca de erleri ÇKK uygulamasıyla kontrole göre genelde azalırken,de i ebilir Mg ve K de erleri genel olarak artmı tır. Arazi ve serada hacim a ırlı ıde erleri kontrole göre ÇKK’nun %3 > %6 > %9 doz sıralamasıyla azalmı tır. Topraklarıntarla kapasitesi, devamlı solma noktası ve bitkiye yarayı lı su kapasitesi de erleri ÇKKuygulaması ile kontrole göre genelde %9 > %6 > %3 doz sıralamasıyla artmı tır.2009 yılında arazide ve 2010 yılında hem arazi hem de serada, domates bitkisiyeti tirilerek yürütülen denemelerde genelde ÇKK uygulaması ile kontrole göre bitki sutüketim de erleri azalırken, verim ve toplam bitki su kullanım randımanı de erleriartmı tır. Arazide 2009 yılında ÇKK uygulanan parsellerin 1. yılındaki 53 günlük ETde erleri 131.61 mm ile 60.58 mm arasında, 2.yılındaki 92 günlük ET de erleri 311.35mm ile 196.18 mm arasında de i mi tir. 2010 yılında ÇKK uygulamasıyla arazide 92günlük ET de erleri 426.01 mm ile 313.81 mm arasında, serada ise 112 günlük ETde erleri 546.63 mm ile 374.60 mm arasında de i mi tir. Domates veriminde kontrolegöre en yüksek artı lar 2009 yılı ÇKK uygulamasının 2. yılında %9 ÇKK dozunda %16.79,2010 yılında arazide %6 ÇKK’da %24.24 ve serada %9 ÇKK’da %58.95 oranlarındagerçekle mi tir. Arazi ve serada bitki su kullanım randımanları ÇKK uygulamaları ilekontrole göre önemli düzeyde artmı tır.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/73531.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28240

Collections

  • Doktora Tez Koleksiyonu [16]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.