• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun kıyı kesiminde yapay mer'alar için en uygun bitki karışımlarının belirlenmesi / Mehmet Sulak; Danışman İbrahim Aydın

Date

2006

Author

Sulak, Mehmet

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma, Samsun kıyı kesiminde kurulacak yapay meralarda kullanılabilecek en uygun çok yıllık yem bitkisi tür ve karışımlarını belirlemek amacıyla 2003-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada baklagil yem bitkilerinden; yonca (Medicago sativa L.), korunga (Onobrychis sativa Lam) ve ak üçgül (Trifolium repens L.) olmak üzere 3 ve buğdaygil yem bitkilerinden ise, çok yıllık çim (Lolium perenne L.), kılçıksız brom (Bromus inermis Leys), domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium (Host) Beauv.) türleri yalın, ikili ve çoklu karışımlar şeklinde ekilmiştir. Araştırma, Tesadüf Blokları Deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Varyans analizi yapılırken, birinci yılın yetersiz gelişmesinden dolayı verileri dikkate alınmamıştır.Elde edilen sonuçlara göre, korunganın domuz ayrığı, mavi ayrık, kılçıksız brom ve çok yıllık çim ile 5' li karışımından dekara 1018 kg kuru ot verimi alınmıştır. Yoncanın bu dört buğdaygil bitkisiyle olan karışımından ise dekara 866 kg kuru ot verimi elde edilmiştir. İkili karışımlardan ise korunga+çok yıllık çim ve korunga+domuz ayrığından oluşan parsellerde sırasıyla dekara 911 ve 891 kg kuru ot verimi alınmıştır. Bu dört ortalama kuru ot verimi arasında istatistiksel olarak farklılık yoktur. En yüksek ham protein verimleri, kuru ot verimleri de en yüksek olan işlemlerden olmak üzere dekara 138-161 kg arasında değişmiştir. Ham kül oranı bakımından % 13.56 ve ham kül verimi açısından dekara 69 kg verim ile ak üçgül bitkisi ilk sırada yer almıştır.Ham protein verimi dikkate alındığında, Karadeniz Bölgesi kıyı kesiminde kurulacak yapay meralarda yonca ve korunganın dört buğdaygil yem bitkisi ile (domuz ayrığı, mavi ayrık, kılçıksız brom ve çok yıllık çim) beşli karışımları tercih edilebilir. İkili karışımlardan ise; yonca+çok yıllık çim, korunga+çok yıllık çim ve korunga+domuz ayrığı aynı amaçla ekilebilir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16828.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28219

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [158]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.